Helyi közélet

2017.06.09. 14:00

Akadályozza a gyógyulást az e-cigaretta

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Annyi rossz hírt hallottunk már az e-cigiről, hogy lassan biztonságosabbnak tűnnek a normál dohánytermékek.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Annyi rossz hírt hallottunk már az e-cigiről, hogy lassan biztonságosabbnak tűnnek a normál dohánytermékek.

Persze a fenti igencsak sarkalatos kijelentés, a szakértők még mindig egyetértenek abban, hogy a hagyományos cigaretta élvezete jóval nagyobb kockázatokkal bír, de tény, hogy az e-cigi mellett sem mehetünk el anélkül, hogy megállapítanánk annak egészségromboló hatásait.

Egy friss tanulmány szerint az elektromos cigaretta használata megakadályozhatja a szájban lévő sebek, fekélyek gyógyulását a szerkezetből kiáramló vegyi anyagok miatt. Ez többek közt arra is magyarázatot ad, miért panaszkodnak olyan sokan e-cigi használata után fellépő fájdalmas, gyulladt sebekre - írja a Daily Mail.

Mint tudjuk, az e-cigaretta a hagyományos dohánytermékek egészségesebb verziójaként terjedt el a világon, de a toxikológia szakértői szerint használata valójában temérdek egészségügyi problémát válthat ki, legfeljebb másféléket, mint a normál dohánytermékek.

Az e-cigiben a hagyományostól eltérően folyékony formában van jelen a nikotin, amely felmelegedve gőzzé válik, s így belélegezve sokkal kevésbé árt, mint ahogyan a normál cigarettafüstben van jelen.

Ugyanakkor immár az is biztos, hogy az e-cigaretta által termelt gőzben található vegyi anyagok és ízfokozók megakadályozzák a sejtek energiafelvételét, amely elengedhetetlen a regenerálódáshoz. Ennek ellenére a szakértők azt javasolják, hogy aki nem tud végleg elszakadni káros szenvedélyétől, az inkább nyúljon e-cigarettához, minthogy elkötelezze magát a hamisítatlan dohányfüst még károsabb gyönyöre mellett.


A kifújt pára propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített.

 

Rákkeltő anyagokat mutatott ki az elektromos cigaretta gőzében egy japán kutatás. Az ártalmas anyagok mennyisége igen változatos, akár tízszerese is lehet a hagyományos cigarettában található koncentrációnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában