Helyi közélet

2017.05.11. 16:45

Ritkaságok is felcsendülnek a Lyra koncertjén

Debrecen - A törzsközönség mellett más zenekedvelő embert is várnak a hangversenyre.

Debrecen - A törzsközönség mellett más zenekedvelő embert is várnak a hangversenyre.

Az amatőr muzsikusokból álló, közel hetven éve alapított Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar ad koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán vasárnap este hét órától. A Fele-fele című műsorban felcsendül Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című művének nyitánya, valamint a D-dúr szerenád. Az est második részében pedig Kodály Zoltán jól ismert Háry János című daljátékának Intermezzója mellett igazi ritkaságok is elhangzanak: az Epigrammák angolkürtre és vonósokra hangszerelt változatban, illetve egy 1948-ból való szimfonikus tétel, ami a Minuetto serioso címet viseli.

Lehetőség az ifjaknak

Balogh József, a zenekar karmestere, egyben művészeti vezetője elmondta, a Lyra egyik különlegessége, hogy a közismert darabok mellett kevésbé népszerű zeneszerzők műveit is előadják. Továbbá a művek előtt egy rövid ismertetőt is tartanak a közönségnek a zenészekről és a darabokról, valamint szereplési lehetőséget biztosítanak a pályakezdő muzsikusoknak. Hozzátette, a koncertek programjának kialakításakor figyelembe veszik az aktuális évfordulókat, ennek jegyében csendülnek fel vasárnap az idén ötven éve elhunyt Kodály Zoltán szerzeményei.

Számos helyen szerepeltek

A zenekar a hazai hangversenyei mellett fellépett még az egykori NDK-ban, Finnországban, Litvániában, Olaszországban és Szlovákiában is. Munkájuk legkiemelkedőbb állomása a 2014 őszén elnyert KÓTA-díj, amely a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének legjelentősebb elismerése. A kitüntetést Christoph Willibald Gluck Orfeusz és Euridiké című operájának debreceni bemutatójáért kapták.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában