Helyi közélet

2017.05.24. 16:19

Felújítás a Pallagi úti Idősek Házában

Debrecen - Csaknem 1 milliárdba kerülne a teljes rekonstrukció, de ennyi egyelőre nincs.

Debrecen - Csaknem 1 milliárdba kerülne a teljes rekonstrukció, de ennyi egyelőre nincs.

A tavalyi 50 után, idén is 50 millió forintot biztosít a debreceni önkormányzat saját forrásból a Pallagi úti Idősek Háza részleges felújítására – közölte az intézmény kapujában Papp László, Debrecen polgármestere. Elmondta: az Idősek Háza 1965-ben épült, és azóta nem történt átfogó korszerűsítés, ezért az épület mostanra jelentős mértékben elhasználódott, sok mindent modernizálni kellene. A teljes rekonstrukció azonban egymilliárd forint körüli összegbe kerülne, melyre egyelőre nincs forrás. (Az Európai Unió bentlakásos idősotthonok felújítására nem ad pénzt.)

Lépésről lépésre

A helyhatóság által biztosított összegből júniustól az első emeleti demens osztály felújítását folytatják. 30 milliót költenek a házra, a folyosókra és a szobákra, 20-at pedig ágyakra, felszerelési tárgyakra. A munkák várhatóan augusztusban érnek véget – közölte Papp László. Hozzátette: továbbra is keresnek olyan pályázati lehetőséget amelynek segítségével nagyobb léptékű korszerűsítést lehetne végezni. Addig is amíg ez sikerül, az önkormányzat saját keretéből a következő években is 50-100 milliót fog erre a célra elkülöníteni.

Egyre nagyobb az igény

Komolay Szabolcs alpolgármester hangsúlyozta, hogy a Pallagi út 9-ben végzett felújítás része az 5 intézményre kiterjedő felújítási programnak melynek keretében akadálymentesítenek és kicserélik az energetikai rendszereket. Ezekre a beruházásokra intézményenként csaknem 100 millió forintot költenek.

Kmetty Béláné az Idősek Háza vezetője arról számolt be, hogy jelenleg 325-en laknak náluk, vagyis teljes a telt ház. A túljelentkezés miatt a várólistán lévőknek néhány hetet kell várniuk.

Papp László polgármester végül arra emlékeztetett, hogy a lakosság elöregedése miatt egyre nagyobb igény mutatkozik ilyen ellátásokra.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában