Helyi közélet

2017.05.22. 16:09

Bagaméri földomlás: bűnösnek mondták ki a munkavezetőt

Debrecen, Bagamér - Egy év fogházbüntetésre ítélték azt a bagaméri munkavezetőt, aki a közmunkások irányításáért felelt, amikor 2015 decemberében leomlott a homokfal, egy kővé szilárdult homokrög pedig agyonütötte az egyik közmunkást. A büntetést a Debreceni Járásbíróság két évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, a vádlott B. László és védője felmentésért fellebbezett. A bíróság büntetésül 298 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte B.-t.

Debrecen, Bagamér - Egy év fogházbüntetésre ítélték azt a bagaméri munkavezetőt, aki a közmunkások irányításáért felelt, amikor 2015 decemberében leomlott a homokfal, egy kővé szilárdult homokrög pedig agyonütötte az egyik közmunkást. A büntetést a Debreceni Járásbíróság két évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, a vádlott B. László és védője felmentésért fellebbezett. A bíróság büntetésül 298 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte B.-t.

A helyenként nyolcméteres homokfal oldalában dolgozó közmunkások és a vezetőjük, B. László sem volt tisztában azzal, milyen veszéllyel járhat a homok kitermelése a bagamériek által Öregszőlőként emlegetett területen. B. elmulasztotta felhívni a figyelmet a biztonságos munkavégzésre, az ehhez szükséges eszközöket nem biztosította és nem ellenőrizte munkálatokat. Esély sem volt arra, hogy elkerüljék a halálesetet – többek között e megállapításokat tette a tragikus homokfalomlás miatt indult büntetőeljárás során az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság, amely halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a munkavezetőt hétfőn. Ezért egy év – két évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélték, emellett pedig 298 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Határozathirdetés a bagaméri leomló homokfal ügyében | Fotó: Matey István

A baleset 2015 decemberében történt, amikor a téli síktalanításhoz termeltek ki homokot. Már az utolsó szállítmányt rakodták a pótkocsira, amikor a munkások nagy robajt hallottak. Ekkor omlott le a fal, s egy nagy homokrög odanyomta a járműhöz az egyik dolgozót, aki emiatt életét veszítette.

Hiányozó figyelmeztető táblák

A bírósági tényállásból kiderül: az öt közmunkás eleve omlásveszélyes területen, öt-nyolc méter magas, majdnem teljesen függőleges partszakasz tövében dolgozott. A szakértő szerint ilyen partfalnál rézsűt (támasztást) kellett volna alkalmazni (négy méternél is legalább 45 fokost). A tanúként meghallgatott közmunkások arról beszéltek a bíróságon, hogy azért onnan szedték a homokot, mert ott volt a legkönnyebb lapátolni. Az eljárás során az is kiderült, hogy a vádlott – aki a közfoglalkoztatottak munkáltatója volt – a dolgozóknak tartott munkavédelmi oktatást elmulasztotta. Más kérdés, hogy azon hiába vett volna részt, ott ugyanis ilyen tevékenységre nem kaptak információt a közmunkások, akiknek – idézte a bíró meghallgatott férfiakat – veszélyérzetük sem volt a fal tövében.

Csak enyhítő körülmények

Az csak érdekes adalék, hogy a bíróság előtt mindenki homokbányaként emlegette a területet, akként is használták, ám az önkormányzatnak nem volt bányászati engedélye, ezt azonban legfeljebb úgynevezett tényállási elemként értékelték. Nem érinti a B. László felelősségét az sem, hogy a tragédia bekövetkezésében a sértetti közrehatást is megállapította a bíróság. Dr. Lehel Frigyes tanácsa súlyosító körülményt nem tudott megállapítani, enyhítőként vette ugyanakkor figyelembe az időmúlást, B. László beismerő vallomását és megbánását.

Az ítélet kihirdetése után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője egyaránt felmentésért fellebbezett, így az nem jogerős.

HBN


Megegyezett a család az önkormányzattal

Legalább 8,5 millió forintjába került Bagamér önkormányzatának a 2015 végén történt tragikus homokfalomlás, amelyben egy akkor 36 éves közfoglalkoztatott veszítette életét. Mint arról januárban írtunk, a megyei kormányhivatal munkavédelmi hatóságának eljárása során 3,9 millió forintos bírságot szabtak ki az önkormányzatra (50 ezertől 10 millió forintig terjedhet), ám a munkavezető ügyének hétfői ítélethirdetésekor az is kiderült, hogy időközben a helyhatóság peren kívül megegyezett a kárterítés összegéről az elhunyt férfi családjával: 4,5 millió forintot fizettek a gyermekeivel maradt özvegynek.

Ezen kívül – írtuk meg korábban – a tragédia után az élettársának százezer forint rendkívüli segélyt utaltak ki, és a temetés költségét is átvállalta az önkormányzat. Januári érdeklődésünkre Orvos Mihály polgármester azt mondta, a munkavezetőt ugyanabban a munkakörben foglalkoztatják.


Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják.

Öten dolgoztak a gödörben; A Hajdú-bihari Napló feltárta a halálos baleset körülményeit, okait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában