Helyi közélet

2017.04.26. 14:04

Elkápráztatta a Muzsikás a debreceni közönséget

Debrecen - Lenyűgöző koncerttel lepte meg a debreceni vasutas művelődési ház az érdeklődőket április 7-én.

Debrecen - Lenyűgöző koncerttel lepte meg a debreceni vasutas művelődési ház az érdeklődőket április 7-én.

A Muzsikás együttes mellé a fiatal, végtelenül szimpatikus Fülei Balázs zongoraművész társult. A főként hagyományos népzenét több mint negyven éve játszó Muzsikást aligha kell bemutatni, a harminchárom éves Fülei Balázsról viszont érdemes leírni, hogy bőven ünnepelték már világhíres koncerttermekben, s a kritikusok szerint Bartók egyik leghitelesebb tolmácsolója.

A maguk műfajában a csúcsminőséget megtestesítő hazai művészek jó félház előtt is teljes odaadással csaptak a húrok közé. A hallgatóság pedig szinte hitetlenkedve érzékelte, hogy 1500–2000 forintos jegyárakért kap olyan élményt, amit nehéz lenne felülmúlni.

Hamar Dániel, a Muzsikás alapító tagja (nem mellesleg a földtudományok kandidátusa) szépen szóló mondatai fűzték össze a Kárpát-medence zeneileg egy-egy híres tájegységének muzsikáját Bartók és Kodály műveivel. Felfedezhettük ismét, hogy nincs ebben semmi erőltetettség: összenő, ami összetartozik. A két műfaj egymást emelve, erősítve fonódott egybe, meglehetősen nagy hatást kiváltva.

Fotó: Matey István

A koncert a zeneileg kevésbé műveltek számára is jól hangzó Allegro Barbaro címet kapta. Mellbevágó, szívet rengető élmény volt, amit Bartók e művéből Fülei Balázs és a Muzsikás együtt kihozott: a végtelenség, a teljesség és a tökéletesség érzetét keltette e sorok írójában. A szünet előtti utolsó szám volt ez, s ha itt véget ér a koncert, akkor is megérte. De jutott még a jóból és természetesen a tapsból is, bőven.

Ismétlést bármikor!

Magas minőséget kaptunk arányos tálalásban: a zene, a szó, az ének (Petrás Mária), a tánc (Tóth Ildikó, Farkas Zoltán) éppen addig tartott, ameddig ráérezhettünk az ízére, s még egy perc, hogy élvezzük. Bármelyiket hallgattuk, néztük volna hosszan tovább, de már a következő dallam szólt, hogy bejárhassuk ismét az „emelkedőt”. Olyan estét hagytunk magunk mögött, amilyet egy hónap múlva, két hónap múlva, aztán újra meg újra örömmel megismételnénk. A figyelemre érdemes koncerthelyszínek közé ezennel felírhattuk a vasutas művházat (hivatalos nevén VOKE Egyetértés Művelődési Központot).

HBN–SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában