Helyi közélet

2017.03.01. 16:07

Brazil kiruccanás után a debreceni bíróság előtt

Debrecen - A pesti éjszaka egykori „Kisbandiját” és társait csalással vádolja a debreceni ügyészség.

Debrecen - A pesti éjszaka egykori „Kisbandiját” és társait csalással vádolja a debreceni ügyészség.

  • Szerdán állt a Debreceni Törvényszék bírósága elé L. András, aki az 1990-es évek magyarországi szervezett bűnözésének ismert alakja volt „Kisbandi” becenéven; ellene és öt társa ellen különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás a vád.
  • Az ügyészség szerint 21 esetben térítettek el különböző közúti szállítmányokat (nem válogattak: csokoládét, gyógyszert, vascsövet is megszereztek), melyeket bérelt raktáraikba vittek majd eladtak, összesen több mint 355 millió forint kárt okozva, amelyből 84 millió forint kár térült meg.
  • Az akciókat részben a cívisvárosból szervezték, több vádlott itteni lakos. „Kisbandi” 2012. őszén Brazíliába szökött, ahol elfogták és 2016. augusztusában átadták a magyar hatóságoknak.
  • 2011 októberétől 2012 augusztusáig tartott az a bűncselekmény-sorozat, melynek elkövetésével hat embert vádol az ügyészség; egyikük, P.A.V. román férfi jelenleg is szökésben van, L. András pedig szerdán, hatodrendűként csatlakozott vádlott-társaihoz. Tegnap őt hallgatta meg a bíróság, vallomást tett és kérdésekre is válaszolt a „Kisbandi” becenéven ismert férfi.

    Nem bűnöző

    Részben beismerte a bűncselekményeket, egész pontosan a – dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró által részletesen ismertetett – 21 esetből a 15-től 21-ig terjedő „sorszámúakat”. Tagadta viszont, hogy bűnszervezetben követték volna el a csalásokat: szerinte a lényegi részt mindössze ketten, jóbarátjával, B.E.-vel végezték. (B.E. korábbi vallomásában azt mondta, nem vett részt minden ügyben, és hogy „hobbibűnözők” voltak.)

    A többi tanú nyomozati szakban tett vallomásában (melyet a bírónő olvasott fel) szintén nem nagyon erőltette a bűnszövetség meglétét. E körülmény tisztázása azért lesz fontos az eljárás során, mert ha beigazolódik ez a vád, az jóval súlyosabb büntetést von maga után. L.A.-t személyi körülményeiről kérdezve kiderült: mivel a középiskolát nem fejezte be, 8 általános végzettséggel rendelkezik. A 90-es években jól menő pénzügyi, befektetési cégei voltak, mind legálisak. Jelenleg vagyona „lenne, de nincs”, egyszer volt büntetve csalás miatt. Kikérte magának, hogy keresett bűnözőként, az alvilág bankáraként emlegetik, 3 milliárd forint eltüntetésével vádolják, szerinte ez Portik Tamás és „felső rendőri vezetők” közös koholmánya. A 2012 ősze óta börtönben ülő Portikra hangsúlyosan hivatkozott: azt mondta, félt Portiktól, aki „vadászott rá”, ez a magyarázata, hogy a vádbeli cselekmények elkövetésekor háttérben maradt, nem szívesen mutatkozott – ahogyan egy tanú mondta, B.E. „adta az arcát”.

    Szerepek

    A vádirat szerint a vádlottak az interneten fuvarmegrendeléseket kerestek, fővállalkozóként L.A. jelentkezett cégével, de mivel a fuvarozáshoz megfelelő eszközzel nem rendelkeztek, a megbízásokat továbbították jóhiszemű alvállalkozóknak. Miután az árut felrakodták, hamisított szállítási okmányt küldtek az alvállalkozónak, vagy menet közben értesítették, hogy a szállítási cím megváltozott, mindenesetre az áru már a bűnszervezet által bérelt raktárba érkezett, Budapestre vagy Debrecenbe.

    A vád szerint L.A. teljes­körűen irányította a szervezetet; P.A.V. kereste a megrendeléseket, majd ő kapcsolta össze azokat az alvállalkozókkal; B.E. raktárakat bérelt, fogadta és adta ki az árut; S.L. a megtévesztésben vett részt. Öt céget használt a társaság az elkövetésekhez, ezeket Sz.Z. „szerezte”, ügyvezetésüket többször is hajléktalanok nevére íratta néhány tíz­ezer forintért.

    Egy alkalommal (emlékezett az egyik tanú) az egyik cég adásvételi papírjait egy debreceni, Füredi úti parkolóban, egy autó motorháztetején írták alá. Az ötödrendű vádlott F.I. „Kisbandi” sofőrje volt, vita tárgya, hogy mennyit tudhatott a törvénytelen ügyletekről.

    Változatos tartalommal

    A társaság igazán széles palettán dolgozott: 22 tonna Ferrero csokoládét, 4,4 millió forint értékű súrolószert, 5400 kiló fagyasztott kukoricát, 2 kamionnyi ecetes tormát, 27 darab hűtőpultot, valamint kozmetikumokat, vajat, habarcsot, gumicsövet, energia­italt egyaránt meglovasítottak. A megkárosított cégek között volt magyar, német, szlovák, finn és sok más is.

    Fotó: Matey István

    Az Egis gyógyszergyártól 75 millió forint értékű gyógyszert szereztek, amit Szófiába kellett volna vinni, de ez később megkerült, így a gyárat kár nem érte. (L.A. elmondta, hogy bolgár felirat volt a dobozokon, ezért nem lehetett eladni.) 57 millió forint értékű CNC-élhajlító berendezéshez is hozzájutottak, amit igen nehéz volt elpasszolni. A Curver ebesi gyárából egy teherautónyi műanyag szelektív kukát szereztek. Egy Olaszországból Dunaújvárosba indított papírtekercs-szállítmányhoz is hozzájutottak, ezt Romániába vitték, majd Olaszországba adták el – nem messze onnan, ahonnan származott; az egyik tanú szerint fel is ismerték… 372 darab minőségi légkondicionáló berendezést is szereztek, ennek felét különböző áruházaknak adták el, ez a kár részben megtérült.

    Tartozott

    L.A. azt állította, az egész ügy azért kezdődött, mert B.E. meglopta őt, és tartozása keletkezett, amit valamiből meg kellett adnia. Az ügyben szereplő öt cégből hármat tartozás fejében átadott a „jugoszlávoknak”, ők voltak azok, akik a vádbeli bűncselekmények egy részét elkövették. Ezekkel L.A. meglehetősen képben volt, bár épp „a csokiról nem tudtam” – mondta. Csak azok a csalások köthetők hozzá, amiket az O. céggel követtek el (például légkondicionálók és vascsövek eltulajdonítása). Az ötödik cég P.A.V.-é volt – állította.

    L.A. jószándékú baleknak próbálta beállítani magát, amikor a társaival való kapcsolatáról kérdezték, barátainak nevezte őket, akiket mindig támogatott.

    B.E. szerint azonban L.A. keményen irányított, behálózta az embereket; őt terrorizálta, kényszerből dolgozott neki, S.L.-lel a végén már „száműzetésben” voltak L.A.-nál. S.L. azt vallotta, L.A. megfenyegette, és ezután tudta meg, hogy „maffiózó”, de csak akkor szabadulhatott tőle, amikor az Brazíliába ment. Mint mondta, ő és B.E. is félt tőle.

    HBN–SzT


    Egy-egy mondat

    L.A.:

  • „X-et Brazíliában a saját pénzemből támogattam, a kuplerájba is elvittem.”
  • „Y már akkor ismert volt nemzetközi fuvarozó bűnözés területén.”
  • „B.E. krokodilkönnyeket hullatva jött hozzám, hogy segítsek.”
  • B.E.

  • „Mindig azt csináltam, amit akartam, csak megmondták, mit akarok.”
  • „Senki sem tud úgy ígérgetni, mint L.
  • „L.A. szíjjal vert engem, mint a kutyát.”
  • „Z-t Automatának hívták, mert míg energiaitalt és cigit kapott, addig dolgozott.”

  • L.A.: „nem bántottam”

    L.A. 2000 környékén ismerkedett meg B.E.-vel, aki az előbbi tulajdonában lévő nyugdíjasotthon felújítását végezte. B.E. korábban uzsorakölcsönt vett fel, és mivel nem tudott fizetni, hitelezője fenyegette, L. A. mentette ki a szorult helyzetből. Ezután számos üzletben együtt tevékenykedtek.

    L.A. azt mondta, B.E. a barátja volt, az utolsó időszakban (2012 őszére) megromlott a viszonyuk, ekkor egyszer megverte, mivel rájött, hogy B.E. sokszorosan becsapta. Pedig, idézte fel, legalább 200 millió forintos üzleti veszteséget szenvedett el miatta, de akkor is csak kiabált vele, sohasem bántotta.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában