Helyi közélet

2017.02.21. 14:59

Ritkábban vijjogott a sziréna

Debrecen - Viszonylag nyugodt évet tudhatnak maguk mögött megyénk tűzoltói.

Debrecen - Viszonylag nyugodt évet tudhatnak maguk mögött megyénk tűzoltói.

2015-höz képest 10 százalékkal kevesebb, összesen 3260 alkalommal vonultak ki a hajdú-bihari tűzoltók 2016-ban. Tüzekhez 628-szor, műszaki mentésekhez, – nagyrészt balesetekhez, kisebb részt viharkárokhoz – 1135-ször mentek ki – derült ki a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság keddi évértékelőjén. Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a szervezet igazgatója elmondta: a csökkenés fő oka, hogy a médiának is köszönhetően hatékonyabbá vált a megelőzés, másrészt az időjárás is kedvezett. (Erdőtüzekből 126-ot regisztráltak.)

Fotó: Matey István

A szakember kérdésünkre elismerte, hogy elsősorban a Hortobágyi Nemzeti Park környékén a tűzoltó autó gyakran nem 5-10, hanem csak 20 percen belül ér ki a helyszínre. Ezen a helyzeten az önkéntes tűzoltók számának növelésével igyekeznek majd javítani.

Műszaki előrelépés

Az évértékelőn azt is megtudtuk, hogy tavaly két új Rába gépjármű fecskendővel gazdagodtak megyénk tűzoltói.

Kovács Ferenc hangsúlyozta: 2016-ban a rendőrséggel közös irányító központot alakítottak ki Debrecenben, a Kossuth utcai rendőrségi épületben, ahol diszpécserek döntik el, hogy a 112-es segélykérő számot tárcsázó rendőrségi, vagy katasztrófavédelmi segítségre szorul. (A 112-es szám valójában először Miskolcon, illetve Szombathelyen csörög ki, onnan kapcsolják ide a megyénket érintő hívásokat.)

Kevesebb vészhelyzet

A tüzek keletkezésének okát az elmúlt esztendőben az esetek 72 százalékban sikerült felderíteniük – tudtuk meg. Az is világossá vált, hogy szinte minden héten volt olyan amikor a rendőrség, vagy a mentők munkáját segítették azzal, hogy ablakon keresztül bementek magatehetetlenné vált idős emberek lakásába és belülről kinyitották az ajtót.

Veszélyes anyag szabálytalan közúti szállítása miatt 21, nem előírás szerű vasúti továbbítása miatt 17 eljárást indítottak. Az ezek miatt kiszabott bírság együttes értéke a 15 és fél millió forinthoz közelített. Ez kisebb mint korábban – fogalmazott Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

HBN-OCs


Seperték a kormot

– Hajdú-Bihar megyében 200 ezer kéményt tartunk nyilván, melyeket mind ellenőriztünk. Az elmúlt évben a kéménytüzek száma kismértékben, 57-re emelkedett. Szén-monoxid mérgezésről 25 esetben szereztünk tudomást – fogalmazott a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Hozzátette: a nagy hidegben a szilárd tüzelést használók alaposan megterhelték a fűtőberendezéseket, a kéményeket, melyek így gyorsabban használódtak el. Kovács Ferenc kérdésünkre arról is beszélt, hogy amióta az előírt kéményseprés ingyenes lett, azóta sokkal többen engedik be a kéményseprőket otthonukba mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában