Helyi közélet

2016.12.13. 12:58

Megjelent Nyírmártonfalva első falukönyve

Nyírmártonfalva - Önkéntes munkával készült, a kezdeményezést 73 személy anyagilag előzetesen támogatta.

Nyírmártonfalva - Önkéntes munkával készült, a kezdeményezést 73 személy anyagilag előzetesen támogatta.

Bensőséges ünnepség keretében mutatták be és adták át Nyírmártonfalva első falukönyvét a helyi művelődési házban nemrégiben. A falukönyv jellemzője és legfőbb értéke, hogy helyi emberek írták helyi embereknek, helyi emberekről.

A kiadványunk tisztelgés az elődeink előtt, akik itt vannak a tekintetünkben, a gesztusainkban, normáinkban és mindabban, ahogyan éljük az életünket. Ugyanakkor iránytű is a mának és reményeink szerint gazdag örökség a jövőnek” – fogalmaztak a szerzők.

Falukönyv Írók Körének pedig így ajánlják: „Az volt a célunk, hogy emlékekből összegyűjtsük, leírjuk és közreadjuk a településünk múltjának mozaikjait, úgy, ahogyan azt az itt élők átélték, és ahogyan az emlékezetükben megőrizték. A településünk múltja rendkívül gazdag és színes. Ez a gazdagság azt itt élők lelkületében, hitében, a faluhoz, a földhöz való ragaszkodásában, a szegénységet, elmaradottságot túlélni akarásában és leleményességében érhető tetten, amikor feltárul előttünk egy család vagy egy ember sorsa. A legkorábbi dokumentum, amit közreadunk, 1794-ből származik. Időben az 1960-as évekig tartó időszakot mutatjuk be, a teljesség igénye nélkül. 41 írás, 247 fotó és dokumentum, és közel ezer ember neve szerepel az oldalakon. A munkánkat 90 közreműködő segítette (akik írtak, meséltek, fotót, dokumentumot, vagy információt adtak) és jó tudni, hogy 73 személy előzetesen anyagilag támogatta kezdeményezésünket.”

A falukönyvet a közreműködők és támogatók mellett a településen lakó család ingyenesen megkapja.

HBN


Írók, segítők, kiadó

A kiadvány a Falukönyv Írók Körének szellemi műhelyében készült másfél év alatt, 1570 óra önkéntes munkával.

A kör tagja: Erdős Gáborné, Groskáné Piránszki Irén, Kövérné Könnyű Brigitta, Ternován Tiborné Dankó Rita, Oláh Sándorné Boros Eszter, Almási Sándor, Nyári István.

Kiadója: Nyírmártonfalva Község Önkormányzata

Elkészítésének infrastrukturális és technika feltételeit a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány, Debrecen biztosította, ezen túl szakmai segítséget nyújtott a kiadvány elkészítéséhez. (kuratóriuma: Groskáné Piránszki Irén elnök, Józsa Kálmán, Pocsajiné Fábián Magdolna).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában