Helyi közélet

2016.11.04. 16:12

Belsőnk gyógyítói üléseznek Debrecenben

Debrecen - A Magyar Belgyógyász Társaság Észak-kelet Magyarországi Szakcsoportjának hagyományos éves kongresszusát és a szakdolgozók ülését nyitották meg pénteken a Divinus Hotelben.

Debrecen - A Magyar Belgyógyász Társaság Észak-kelet Magyarországi Szakcsoportjának hagyományos éves kongresszusát és a szakdolgozók ülését nyitották meg pénteken a Divinus Hotelben.

A kongresszus tudományos programja a belgyógyászat egészét felöleli, előtérbe helyezve a mindenkori aktualitásokat, lehetőséget adva arra, hogy az egyre jobban specializálódó szakterületek művelői rátekintést kapjanak a belgyógyászat széles területeire. A továbbképzés hasznos szakmai tapasztalat a belgyógyász, háziorvos szakorvosoknak és az érdeklődő, határterületen dolgozó kollégáknak is. Ez évben immár harmadik alkalommal csatlakozik az eseményhez a szakdolgozók ülése – fogalmazott professzor dr. Paragh György, a társaság régiós elnöke, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének igazgatója. Mint kiemelte, ünnepi eseménnyel nyitottak: 90. születésnapja alkalmából köszöntötték professzor emeritus dr. Leövey Andrást, aki 71 éve dolgozik az egyetemen, 1974-től 20 éven át vezette az I.számú Belklinikát. Ő az endokrinológia egyik magyarországi úttörője, a pajzsmirigykutatás kiváló szakértője. Vezetése alatt számos belgyógyászati terület vált ma is működő önálló területté. Ma is aktívan gyógyít.

Nem csak tudás

Prof. Dr. Illés Árpád, a társaság főtitkára, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet hematológiai tanszékének vezetője kiemelte, hogy az utóbbi években szinte robbanásszerű fejlődés ment végbe a szakterületen. Számos új gyógyszer, diagnosztika és kezelési elv tűnt fel, ezekről is szól a kétnapos konferencia. Hozzátette viszont, hogy ezek a technológiák még nem mindenhol érhetőek el, de fontos, hogy egy háziorvosnak, belgyógyásznak legyen arról tudomása, hogy hová irányíthatja a hozzá forduló betegeket. Az eseményre több, mint kétszáz szakember regisztrált.

Szükség van fiatal ambiciózus orvosokra

Két céllal érkeznek a Klinikára a leendő orvosok: klinikai karrierre vágynak, vagy szeretnének jó szakemberekké válni egy piacképes szakmában. Ez ha megvan, előfordul, hogy továbbállnak, sokan mentek el külföldre - mondta újságírói kérdésre válaszolva professzor dr. Paragh György. Nagyon jó a belgyógyászképzés az egyetemen, a hallgatók egy intézetbe integrálva ismerhetik meg a részterületeket, így igencsak felkészült szakemberek válnak belőlük. Konkrét orvoshiányról nincs szó, de szükség van ambiciózus fiatal orvosokra – hallottuk.

Olyan témákról értekeznek a kongresszus alatt, mint például a mikrobiomkutatás. Ez a tudomány az emberi testben élő mintegy 2 kilogrammnyi mikroszkopikus lényt (főleg baktériumokat) vizsgálja, amelyek összetétele (tehát életmódunk, étkezésünk) meghatározza egészségi állapotunkat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában