Helyi közélet

2016.10.10. 11:48

Több rendőr kint, kevesebb munka bent

Hajdú-Bihar - Gyurosovics József határozottan állítja: a megyében nem tudta megvetni a lábát a szervezett bűnözés. Interjú a megyei rendőr-főkapitánnyal.

Hajdú-Bihar - Gyurosovics József határozottan állítja: a megyében nem tudta megvetni a lábát a szervezett bűnözés. Interjú a megyei rendőr-főkapitánnyal.

A rendszerváltozás óta nem volt ilyen kevés regisztrált bűncselekmény a megyében. Milyen folyamatok vezettek idáig?

Gyurosovics József: Három célkitűzésem volt, amikor 2012-ben ide érkeztem. Legyen kevesebb bűncselekmény, hatékonyabb, eredményesebb munka és jelentős közterületi jelenlét. 2013 őszén bevezetésre került az az ötmegyés program Kelet-Magyarországon, amely elősegítette, hogy a rendőri jelenlétet 24 órássá váljon a településeken. A közbiztonság erősödésében szerepet játszott továbbá, hogy folyamatos párbeszédben vagyunk mindazon szervezetekkel (önkormányzatok, polgárőrség, történelmi egyházak, civil szféra, iskolák), amelyek segíteni tudják a rendőrség munkáját.

De további tényezőknek is kell lennie ebben az eredményben.

Gyurosovics József: A 2012 áprilisában hatályosuló, új szabálysértési törvény révén a rendőrség a kisebb súlyú jogsértések elkövetőivel szemben is hatékonyan léphet fel. Onnantól kezdve leáldozott azoknak, akik egy-egy kisebb településen, utcában életvitelszerűen lopásokra rendezkedtek be.

Fotó: Derencsényi István

Azok a potenciális elkövetők, akiket így vissza tudtunk tartani kisebb bűncselekményektől, a nagyobb súlyúakat sem követték el. Fontos, hogy már kisebb lopásokért is alkalmazhattunk 72 órás szabálysértési őrizetet, ami hatékony eszköze a javulásnak, hiszen aki három napra "ki van vonva a forgalomból", annak addig sem áll módjában újabb jogsértést elkövetni. Így ők is elgondolkodnak azon, hogy valójában nem éri meg húsz kiló fáért három napot ülni. Komoly szerepe van ezen tényezőknek abban, hogy a tulajdon elleni szabálysértések száma a felére csökkent. Amikor csak lehetséges, alkalmazzuk a gyorsított eljárás lehetőségét, hiszen ekkor pár nap alatt a bírósági ítélet is megszületik. Márpedig annál jobb bűnmegelőzés és társadalmi üzenet nincs, mint amikor a jogsértést szinte azonnal követi a büntetés.

Hajdú-Biharban létezik ma szervezett bűnözés?

Gyurosovics József: Hosszú évtizedek óta nincs. Nem nagyon tudott gyökeret verni. Olykor feltűnnek társaságok bizonyos szintű szervezettséggel, munkamegosztással, de ezeknek a klasszikus szervezett bűnözéshez egyáltalán nincs köze.

A teljes cikket az október 10-i, azaz a hétfői Naplóban olvashatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában