Helyi közélet

2016.10.27. 19:05

Pokróccal nyomták le a szögesdrótot

Debrecen - A cívisvárosi polgárőrök testközelből figyelhették a határőrök munkáját Csongrád megyében.

Debrecen - A cívisvárosi polgárőrök testközelből figyelhették a határőrök munkáját Csongrád megyében.

Nyolc debreceni polgárőrt kértek fel arra, hogy ideiglenesen segítsék a déli határszakasz ellenőrzését. Benyomásaikról Dolycsák Ferenc, a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért alelnöke számolt be. – Pozitív élményekkel gazdagodtunk, nagyszerű volt megismerni a Csongrád megyei határőrök munkáját – mesélte az október 5-től több mint egy hétig Mórahalom, Röszke és Ásotthalom környékén teljesített szolgálatukról.

Beosztottjaik felosztva járőröztek a kerítés mellett: nappal és éjszaka 14 fős csoportokba rendeződve. – Két olyan akciót is láttunk testközelből, amikor az egyik helyen 35-40, míg egy másik ponton nyolc migránst fogtak el az ott szolgáló polgárőrök. Az illegális behatolók mindkét esetben pokrócokkal, kabátokkal nyomták le a szögesdrótokat, hogy elkerüljék a sérüléseket, és a kerítést átvágva jutottak át határon – magyarázta.

– Számunkra a legnagyobb élmény az volt, amikor beengedtek minket a hőkamerás szobába – emelte ki. – Monitoron láthattuk, ahogy a kijelölt határszakaszt 12 felvevő pásztázza. Bármilyen mozgást észleltünk a képernyőkön, azt pillanatokon belül be tudtuk mérni, a polgárőr csapatok azonnal a helyszínre siettek – fogalmazott. Hozzátette, a nyolc fős debreceni csoport a közeli határállomáson is szolgált. Feladatuk volt a buszon érkezők igazoltatása, hogy kiszűrjék azokat, akik trükközve, esetleg hamisított papírokkal próbálnák átlépni országhatárt. – Félünk attól, hogy ezt az állapotot sokáig fenn kell tartani, de a jövőben is szívesen besegítenénk a déli szakasz őrzésébe – emelte ki a Naplónak Dolycsák Ferenc.

HBN–FL


Jubileumi tárlat a 25 éves múltról

Kiállításon emlékeznek a magyar polgárőrség elmúlt 25 évére Debrecenben. A csütörtöki megnyitón Tóth Attila, a Hajdú-Bihari Polgárőrség szövetségi elnöke elmondta, a tárlaton Kopácsi Sándor, a szervezet alapítója előtt is tisztelegnek. – Célunk, hogy több emberrel is megismertessük a polgárőrséget, bemutassuk honnan indultunk és hol tartunk most, mindezt érdekes fotókkal, részletekkel, egykori felszereléseinkkel illusztrálva – emelte ki. A vándorkiállítás két hétig ingyenesen látogatható a debreceni István úti Polgárőri Irodában – derült ki az eseményen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában