Helyi közélet

2016.10.01. 10:44

„Cigányútra” szaladt a polgármester falubelije ellen tett feljelentése

Konyár - A faluvezető a rendőrség munkáját akarta segíteni azzal, hogy kamerával rögzítette a vélt törvénysértéseket.

Konyár - A faluvezető a rendőrség munkáját akarta segíteni azzal, hogy kamerával rögzítette a vélt törvénysértéseket.

A Vig Szilárd (független) konyári polgármester, kontra Rézműves Károly csörtében eddig a faluvezetőnek állt a zászló, ám az állattartással foglalkozó férfi hamarosan – sportnyelven szólva – akár egyenlíthet is, hiszen úgy néz ki, visszájára fordul a polgármester Rézműves ellen zaklatás miatt tett feljelentése. Rézműves elmondása szerint ugyanis Vig Szilárd sorozatosan videófelvételeket készített a cigány férfiről, és ezzel őt olyan kijelentések kimondására késztette, amely után őt fel tudta jelenteni. Emiatt vetődhet fel a gyanú, hogy a polgármester elkövette a zaklatás vétségét.

Folyton figyeli őt

– Vig Szilárd megállt az autóval a kövesúton és kamerázni kezdett. Erre én kihívtam a rendőrséget, de mire kijöttek, a polgármester már elment. Mindig csak rólam és a családomról készít felvételeket. Hogy miért? Erre nem mond semmit – magyarázza Rézműves Károly, aki nem titkolja, az utóbbi hónapokban szabálysértés miatt egy 25 ezer és egy 10 ezer forintos csekket küldött neki a rendőrség, mert a lova elszabadult és hazament egy erdőn keresztül, illetve kirepült az egyik baromfija az utcára. Állítása szerint a büntetések mögött a polgármester ténykedése áll. Ha nem figyelné folyamatosan, nem jutottak volna tudomására az állítólagos törvényszegései. Megjegyzi, hogy a törvényesség betartatásában nem következetes Vig Szilárd. – Másnak a birkája legelhet az utcán, illetve az alpolgármester ingatlanjáról a trágya és a leve kifolyik az utcára, a járda emiatt ott járhatatlan, ezeket viszont tűri. És itt van még a közmunka! Két éve azt mondta, hogy amíg ő polgármester lesz, engem sosem fog behívni. Kilenc gyerekem van, abból hat még kiskorú, itthon vannak, értük felelnem kell.

Csak a rendőrségnek

Vig Szilárd polgármester mindezidáig hivatalosan még nem értesült arról, hogy a Rézműves Károly ellen tett feljelentése „gellert kapott”, és ugyanabban az ügyben már nem a cigány férfi, hanem a polgármester ellen nyomoznának. – Rézműves a kihallgatásán elismerte, hogy többek közt azt mondta rám: szétrúgom, széjjelvágom a fejed. Szerintem a zaklatás és becsületsértés vétségét elkövette – válaszolja kérdésünkre Vig Szilárd hozzáfűzve, hogy ő soha nem sértegette Rézművest. – Csak a bűncselekménygyanús cselekedetet kívánom rögzíteni, a rendőrség munkájának segítése céljából, mivel polgármesterként a rend megteremtése a feladatom.

Vig Szilárd úgy emlékezett, hogy körülbelül két éve kérte tőle Rézműves a közmunkát. – Sokan várnak a lehetőségre, nem tudok ígérni semmit. Olyat nem mondtam, hogy soha sem hívom be. Kérje írásban a közmunkát, ám akkor sem tudok ígérni biztosat. A trágyaléről annyit, hogy amint tudomására jutott a probléma, az alpolgármester asszony megszüntette annak kifolyását.

HBN–KZS


A megyei főkapitányságon van az ügy

A birtokunkba került rendőrségi dokumentumból kiderül, hogy a feljelentett Rézműves Károly kihallgatásakor a rend­őrség úgy ítélte meg, hogy ő nem követett el bűncselekményt, Vig Szilárd viszont igen. Mégpedig azzal, hogy Rézművesről videófelvételeket készített, azokat továbbította a rendőrségre és ezzel a gyanú szerint jogosulatlan személyes adatkezelést valósított meg. Az irat szerint Rézműves jelentős sérelmet szenvedett el a gyanúsítottként történt kihallgatása miatt. A derecskei rendőrőrs Rézműves ellen megszüntette, míg Vig ellen elrendelte a nyomozást, mégpedig – a hivatalos megfogalmazást idézve – jogosulatlanul vagy a céltól eltérő adat kezelésében elkövetett személyes adattal visszaélés megalapozott gyanúja miatt. Az eljárást a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatósága folytatja.

Az ügy jelenlegi állásáról a megyei rendőr-főkapitányságon érdeklődtünk. Válaszukban az áll, hogy a főkapitányság zaklatás vétség és személyes adattal visszaélés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen személy ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában