Helyi közélet

2016.10.06. 09:41

Az egész környék a hadházi konyha csodájára járt - Mesterfogásokat tanultunk a Káposztás Napokon

Hajdúhadház - Jól ismert, klasszikus és újonnan kitalált ételek versenyeztek a Káposztás Napokon.

Hajdúhadház - Jól ismert, klasszikus és újonnan kitalált ételek versenyeztek a Káposztás Napokon.

Több ezer érdeklődő részvételével tartották az idei Káposztás Napokat. Népszerű együttesek koncertjei mellett például a káposztatermesztéssel kapcsolatos szakmai előadásokat lehetett hallgatni, a gyerekek népi játékokat próbálhattak ki, a honvédség pedig haditechnikai bemutatót tartott. Az utolsó napon, vasárnap főzőversenyt is rendeztek.

Paradicsomos káposztával

Az egyik sátornál egy fehér kötényes középkorú férfi, egy nagy zöld üstből alig győzte osztani a toros káposztát.

Takács Lajos mellett nagy bográcsokban, szabad tűznél pörköltök is főttek. – Mezőőr kollégámmal közösen tíz rackát is felkészítettünk. Mivel a főzőverseny szabálya szerint minden ételben káposztának kell lenni, a birkapörkölthöz paradicsomos káposztát kínálunk köretként. Tavaly már nagy sikert aratott ez az összeállítás – fogalmazott.

A töltött káposzta titka

Néhány méterrel arrébb a férfi felesége, Takácsné Papp Erzsébet egy nagy fazékból szépen körberakott, aprócska töltött káposztákat osztott az asztala előtt sorban állóknak.

– Több fazékkal készítettünk, összesen 1645 darabot töltöttünk tegnap. Egész napos buli volt – jelentette ki. Mint megtudtuk, az igazi hadházi töltött káposzta hadházi lapos édes káposztából készül, paradicsomosan. A hús pedig akkor jó, ha nem fagyasztott, hanem frissen levágott sertésből származik.

Nem lehetett könnyű ilyen finomságok között interjút készíteni | Fotó: Matey István

– Szívvel-lélekkel csinálom immár három éve, és az érdeklődők nagy száma azt mutatja, hogy nem hiába – fogalmazott.

Hurkaillatú téglási kolostoros

A közelben fehér ruhába öltözött idősebb szakács sürgött-forgott egy legalább másfél méter átmérőjű tárcsaszerű lapos fémedény körül, melyből májas hurkára emlékeztető illat szállt fel. Az étel készítője, Szilágyi Ferenc – aki a helyi lovasklubot képviselte – arról számolt be, hogy a 170 literes kondérban téglási kolostoros készült. Elmondta: először egy-két napra olajos, hagymás, fűszeres pácba helyezte a kockára vágott húst, mely most sertéstarja és lapocka volt, de bármilyen más, akár szárnyas is lehet. Aztán lepirított egy kis kolozsvári szalonnát amire rádobta a húst és megpárolta. Hozzáadta a nagyobb darabokra vágott nyers édes káposztát, végül az előzőleg főzött rizs is rákerült. Kiderült, hogy a hurkára emlékeztető illat és íz, elsősorban a bazsalikom eredménye.

Az étel története nagyjából 15 évre nyúlik vissza, amikor a Hajdúhadházzal szomszédos Tégláson egy baráti társaságban próbálkoztak ezzel, csak akkor még pulykából. – Az új piac megnyitásakor megkóstolta ezt a híres szakács, Benke Laci bácsi és úgy nyilatkozott, hogy jó. Megkérdezte, hogy hogyan hívják az ételt, mire nem volt válasz. Laci bácsi javasolta a kolostoros elnevezést – egészítette ki Szilágyi Ferenc.

Pityókavariációk töltve

A főzőversenyen nemcsak amatőrök, hanem profi szakácsok is indultak. Az egyik ilyen társaság – akik a hadházi Bocskai Vadásztársasággal fogtak össze – direkt erre az alkalomra kísérleteztek ki egy különleges ételt. – Olyan tésztát készítettünk, mintha az a lángos és a pizza keveréke lenne és pityókatésztában sült káposztavariációknak neveztük el. A vaslapon kisütött kerek lepényekbe kétféle tölteléket teszünk. Az egyik füstölt csülkös, lila káposztás, birsalmás, a másik csirkemelles, savanyú káposztás, kapros, tejfölös – ismertette Nick János. Elmondta: emellett fatüzeléses kemencében sült káposztás kenyérrel is jelentkeztek, melynek a rozslisztes tésztája 20 százalékban tartalmazott ledarált savanyú káposztát. Nick János végül azt is elárulta, hogy mivel nagyon jók a visszajelzések, abban az étteremben ahol ő dolgozik, ezek közül előbb-utóbb valami felkerül majd az étlapra is.

HBN–Orosz Csaba


A hadházi az igazi

– A toros káposztához a legfontosabb összetevők a hajdúhadházi savanyított káposzta és a darán hizlalt disznó – foglalta össze a lényeget Takács Lajos. A részletekről elmondta: ezen kívül só, bors paprika és zsír kell bele. – Először megfőzőm a csontos húst, majd kisütöm a vékony bőrös húsból a zsírt. Aztán a káposztát vízben csaknem teljesen megpuhítom, zsírt teszek alá, melyben megpirítom, fűszerezem és összekeverem a hússal – árulta el.

Hozzátette: akkor jó az arány, ha fele a káposzta és fele a hús. Végül kiderült, hogy van egy „kis baj” is. Annyira fogy az étel, hogy a zsűrinek már nem biztos, hogy marad belőle.




Nyíregyháza, Hajdúhadház - A Nemzeti Horgászok csapata minden évben valami újdonsággal rukkol elő.


Hajdúhadház - Óriási érdeklődés mellett zajlott a hétvégén Hajdúhadházon a Káposztás Napok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában