Helyi közélet

2016.09.04. 09:39

Motorok dübörögtek az új aszfalton

Bagamér - A sokszínű programsor mellett konferencia, alapkőletétel és útátadás is szerepelt a az idei Bagaméri Falunapok kínálatában.

Bagamér - A sokszínű programsor mellett konferencia, alapkőletétel és útátadás is szerepelt a az idei Bagaméri Falunapok kínálatában.

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a hétvégén a falunapokat a tormatermesztéséről híres érmelléki település. Az augusztus vége, szeptember eleje már hagyományos időpontja az önkormányzat legnagyobb eseményének.

A falunap első napja – péntek – délelőttje a hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatási lehetőségeiről szóló, Kéz a kézben című konferenciával telt el. A helyzetelemzést és a megbeszélést Bagamér az országhatár túloldalán lévő testvértelepülésével Érsemjénnel közösen szervezte, és azon részt vett Tasó László országgyűlési képviselő, közlekedéspolitikai államtitkár, Szabó Ödön romániai parlamenti szenátor, valamint Pappné Gyulai Katalin Klik-ezető is. Megállapították, hogy létkérdés a társadalmilag leszakadt rétegek integrációja,még akkor is, ha az felvet számos problémát.

Érsemjénnel közösen

A tanácskozás után letették a majdani szabadidőpark alapkövét Bagamér központjában, az Egészségház mellett. A saját erőből, illetve pályázati forrásokból megvalósuló, hiányt pótló létesítmény elsősorban a fiatalok igényét hivatott kielégíteni. Egyebek mellet játszótér és sportpálya is lesz a falu központjában elkészülő parkban.



A délután hátralévő részében megnyílt az Érsemjént és Bagamért bemutató fotókiállítás, valamint a helyi alkotók munkáiból a tárlat, lezajlott a tanévindító ügyességi váltóverseny a diákoknak, bemutatkoztak produkcióikkal a helyi általános iskola tehetséges tanulói, majd a sportpályán felállított színpadot az amatőr művészeti csoportok vették birtokba. A nap zárásaként Bereczki Zoltán adott élőkoncertet és retró diszkón szórakozott a nagyszámú közönség.

Már hetven százalék

Szombat délelőtt sakkosok, röplabdások és kispályás focicsapatok találkozója, mérkőzései zajlottak az általános iskolában, majd a helyi és a környező települések motorosai –összesen hatvanhárman - vonultak végig a falu utcáin, köztük a nemrégiben új aszfaltburkolatot kapott Csokonai utcán is, amelynek ez az esemény volt a hivatalos átadója. Orvos Mihály polgármester elmondta, hogy 14 millió forint saját forrás felhasználásával került aszfalt az útalapra. Ezen kívül 8,5 millió forint költségből 4 ezer négyzetméternyi utat szórtak fel mart aszfalttal, majd további 2 millió forintból tették azokat járhatóvá. Bagamérban jelenleg 70 százalék a szilárd burkolatú utak aránya. A szombat délután a hagyományőrzésé, a helyi értékek bemutatkozásáé volt a falunap nagyszínpadán. A rendezvényt este koncertek zárták. A tűzijáték előtt fellépett mások mellett Bunyós Pityu, Aradszky László, valamint Jolly&Suzy is.

HBN-KZS


Út a „senki földjén” is

A Csokonai utca aszfalt burkolatának átadását követően az egyik lakos, Zsákai Sándor a nyilvánosságnak szóvá tette, hogy csupán az utca kétharmadára került szilárd útburkolat. De az is úgy, hogy ott, ahol házak vannak, oda nem, ellenben oda, ahol nincsenek épületek – a szavaival élve a senki földjén –, ott viszont elkészítették a kövesutat. Az út mellé készült gyalogjárda is, azt a közmunkások csinálták igencsak hosszú ideig, ám a járda bizonyos szakaszai 15-20 centiméterrel mélyebben van környezeténél. Emiatt esős időben megáll rajta a víz és a lakók kénytelenek lesznek a kövesúton gyalogolni.

Orvos Mihály polgármester az ott lakó problémáját hallva elmondta, hogy az aszfaltozott út építésével a már korábban elkészült útalaphoz igazodtak, azt fedték le. A Zsákai Sándor által szóvá tett része a Csokonai utcának egy bekötő szakasza, annak aszfaltozásával a gépjárművezetők által használt útvonalhoz igazodtak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában