Helyi közélet

2016.09.03. 12:22

Korszerűbb lett a Hatvani István iskola

Debrecen - Harminc-negyven százalékkal csökkenhet a rezsije a Hatvani István Általános Iskolának.

Debrecen - Harminc-negyven százalékkal csökkenhet a rezsije a Hatvani István Általános Iskolának.

Az intézmény energetikai korszerűsítéséhez 137 millió forintot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatán nyertek, a Debreceni Önkormányzat saját forrásból 88 millió forinttal, a Debreceni Intézményfenntartó Központ további 16 millió forinttal egészítette azt ki. Az Épker Service Zrt. júniusban látott munkához, amelynek végeredményét pénteken adták át ünnepélyes keretek között. A projektben az elsődleges cél a szemléletformálás és költséghatékonyság szem előtt tartása volt: kialakítottak egy úgynevezett „okos” épület­automatizálási hálózatot, mely csatlakozni tud a jövőben kiépítendő Városirányítási Központ Smart energiamenedzsment rendszeréhez. A közel két hónapos munkafolyamatban szenzorokat építettek be a közműfogyasztás valós idejű mérésére, így az épület helyiségeiben nyomon követhető lesz majd a belső hőmérséklet változása; külső hőszigetelést, külső nyílászáró-cserét végeztek, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert, szabályozhatóvá tették a világítást. Az intézmény lapostetőjére napelemeket szereltek fel, mely az épület villamosenergia-ellátását segíti. A jövőben energiahatékony üzemeltetéssel és energiatudatos magatartással kapcsolatos továbbképzést indítanak az energiamenedzsment rendszert működtetők és a tanárok számára. Ezen túl szemléletformálási kampányt bonyolítanak le az iskola tanulói, tanárai, a szülők, valamint más intézmények fenntartói és a helyi lakosság részére.

HBN


Iskolavárosért dolgoznak

Az Új Főnix Terv prioritásként tekint Debrecen iskolaváros jellegére új bölcsőde és óvoda építésével, a nemzetközi iskolaprogram megvalósításával, valamint a városban működő oktatási, nevelési intézmények energiahatékonyságot szem előtt tartó felújításaival – olvasható az önkormányzat közlésében. Mint írták: 11 önkormányzati óvoda újul meg és további egy új, korszerű óvodai intézmény is létrejön. Idén 5,1 milliárd forint értékben nyújtottunk be pályázatot intézmény-felújításokra, így hamarosan mintegy 20 intézményben kezdődhetnek el a munkák.


Debrecen – Több száz millió forintot költhetett a nyári szünetben iskolák felújítására a debreceni önkormányzat – tájékoztatta Hajnal János, a Debreceni Intézményműködtető Központ igazgatója az MTI-t.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában