Helyi közélet

2016.08.24. 08:51

Szabadlábon az újvárosi tesitanár, aki 12 éves tanítványát akarta elcsábítani

Balmazújváros - Nem elégedett meg az érzelmi kötelékkel, szexuális kapcsolat felé terelte a viszonyt.

Balmazújváros - Nem elégedett meg az érzelmi kötelékkel, szexuális kapcsolat felé terelte a viszonyt.

Megszüntette a bíróság az előzetes letartóztatását és szabadlábra helyezte az egyik balmazújvárosi iskola volt testnevelő tanárát, aki egy 12 éves tanítványával kezdeményezett szexuális kapcsolatot. Erről az elsőfokú ítélet júniusi kihirdetésekor rendelkezett a Debreceni Járásbíróság büntetőtanácsa – derül ki Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivőjének érdeklődésünkre küldött válaszából. Az eljárás viszont folytatódik: mert bár a vádlott (K. Attila) nem fellebbezett, az ügyész ezt megtette – súlyosítást szeretne –, így leghamarabb ősszel születhet jogerős ítélet a folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettével vádolt férfi ügyében, akit információink szerint az elfogásakor az iskolából vittek el a rendőrök. Az eset annak ellenére is nagy port kavart a városban, hogy akkor szigorú hírzárlatot rendeltek el az intézményben.

K. Attila a bíróságon feltáró jellegű, beismerő vallomást tett. Ez minden bizonnyal sokat nyomott a latban, ugyanis a bűncselekmény esetében kiszabható szabadságvesztés alsó határához közeli büntetést kapott (két év hat hónap börtönt), holott nyolc évet is enged a törvény.

A szertárban történt

A 40 éves férfi 2014 szeptemberében állt munkába az intézményben. A 12 éves kislánnyal edzőként került kapcsolatba. A tanév vége felé előbb érzelmi viszony kialakítására törekedett, a legnagyobb közösségi oldalon rendszeresen küldött neki udvarló üzeneteket. Ezzel azonban nem elégedett meg: személyesen is tartotta vele a kapcsolatot, így a lányban érzelmi jellegű kötődés alakult ki tanára iránt. A tényállás szerint K. Attila – akire egyébként szakmailag nem panaszkodtak az iskolavezetésnél – a viszonyt a helyzettel és a tanári-nevelői lehetőségeivel visszaélve fokozatosan a szexuális kapcsolat irányába mozdította el.

Pár hét múltán a szertárban többször is szájon csókolta a kislányt, intim helyeken simogatta, ruhátlan fotókat küldözgetett neki, és egy alkalommal – már a nyári szünetben – találkozóra is hívta. A lány viszont arra nem ment el. Az ügyben végül ő tett feljelentést.


Gyakran a családból

Az utóbbi években megnőtt a fiatalkorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszakcselekmények száma, aminek oka lehet az is, hogy régebben több maradt látenciában – magyarázta februárban érdeklődésünkre Balogh Imre, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóság vizsgálati osztályának vezetőhelyettese. Mint mondta, leg­gyakrabban közvetlen családtag az elkövető, a bűncselekmény hol erőszakos közösülésben, hol más aktusban merül ki. Az áldozatok sokszor hónapokkal, évekkel a történtek után fordulnak a rendőrséghez. Minél később történik ez meg, annál nehezebb bizonyítani; jellemzően nincsenek tanúk, minden titokban történik. Fontos tudni: a jog szerint már közösülésnek számít az is, ha a nemi szervek összeérnek.


Évek múltán derült ki

Vádat emelt az ügyészség a hajdúbagosi férfi ellen, aki élettársától született kislányát rendszeresen simogatta és szexuálisan is közeledett felé, amikor kettesben maradtak – közölte érdeklődésünkre dr. Pocsai Edit Hajdú-Bihar megyei főügyész. A férfi februári elfogásakor a Napló két munkatársa is jelen volt. Mint arról akkor beszámoltunk, R. Antal régóta külön élt családjától. Németországban dolgozott, ritkán járt haza. A nyolcéves kislányt láthatásra vitte magához, olyankor nála aludt. Végül a vádlott élettársa tett feljelentést a rendőrségen; az ügyészség szerint R. Antal négy éven át követte el a terhére rótt bűncselekményt. A férfi a nyomozás során részben beismerő vallomást tett, előzetes letartóztatásba került. Ha a bíróság bizonyítottnak látja a bűncselekményt, szexuális erőszakért 5 és 15 év közötti szabadságvesztést szabhatnak ki rá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában