Helyi közélet

2016.04.26. 09:06

Tettei után tábla is halhatatlanná tette a debreceni karnagyot

Debrecen - „Ha kellett, önként ajánlotta fel lemondását, ha ezen múlt az intézmény jobb jövője.” Emléktáblát avattak Gulyás György karnagy születésének 100. évfordulója alkalmából.

Debrecen - „Ha kellett, önként ajánlotta fel lemondását, ha ezen múlt az intézmény jobb jövője.” Emléktáblát avattak Gulyás György karnagy születésének 100. évfordulója alkalmából.

– Ez a tábla hirdesse, hogy Debrecennek, valamint a magyar zenei életnek kitörölhetetlen nyomot hagyó, nagy formátumú alakja élt itt – avatta fel Komolay Szabolcs alpolgármester Gulyás György emléktábláját hétfőn a Blaháné utca 8. szám alatt.

A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola egykori igazgatója, a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma épületének építtetője és egykori vezetője, a Debreceni Kodály Kórus alapító karnagya, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny életre hívója emlékezetéről így szólt a politikus: munkája során sokat harcolt, érvelt, makacsul ragaszkodott elképzeléseihez, a minőségi zenetanításhoz, Kodály örökségének védelméhez. Ehhez erőt adott mély hite, felelősségérzete és elkötelezettsége a zenepedagógia, a kóruskultúra iránt, a magyar nemzet nyelvének, illetve zenéjének tisztelete. – Mi tudjuk, ki volt és mit tett Gulyás György. Óriási a felelősségünk abban, hogy a következő generációk számára továbbadjuk ezt a tudást, életben tartsuk azokat az intézményeket, amelyeket ő álmodott meg, méghozzá olyanképpen, amely méltó szülőatyjuk elvárásaihoz – fogalmazott Komolay Szabolcs.

A leleplezés után a karnagy családtagjai, tisztelői helyeztek el koszorút, az ünnepen, közreműködtek a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola növendékei.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában