Helyi közélet

2016.04.29. 16:55

Koncertterem épülne a Csapó utcán

Debrecen - Tervpályázatot írnak ki a Dósa nádor tér és a Csapó utca egy részének átépítésére.

Debrecen - Tervpályázatot írnak ki a Dósa nádor tér és a Csapó utca egy részének átépítésére.

Nyilvános tervpályázatot hirdetnek a Dósa nádor tér, valamint a Csapó utcai bevásárlóközponttal szemközti tömb átalakítására. Szintén várják a javaslatokat a Csapó utca, Dósa nádor tér és Liszt Ferenc utca közötti részére, illetve a Sas utca megújítására – ismertette dr. Papp László polgármester.

Parkolóból park

A városvezető hangsúlyozta: a Dósa nádor teret sok zöld növénnyel borított parkká szeretnék változtatni. Csak néhány parkolóhely maradna. – Akár egy Szent István szobor is kerülhetne oda – fogalmazott dr. Papp László.

A polgármester elmondta: a tervpályázat keretében arra is megoldást várnak a jelentkezőktől, hogy hogyan fejeznék be a Régi Városháza Sas utca felőli épületét. A most U alakú ház négyszöggé válna. (A mackós kút a leendő belső udvarra kerülne.)

„Leporolják” a terveket

A tervpályázatnak nem része a Gambrinusz köz beépítésének folytatása, ahol lakások, üzletek és parkolóház épülne. A Dósa Nádor téren megszűnő parkolókat elsősorban ott pótolnák. A korábban készült terveket most frissítik a Cívis Ház Zrt-nél – derült ki a sajtótájékoztatón.

– Pénz az Új Főnix Terv keretében a Dósa nádor térre és a Csapó utca szóban forgó részének átépítésére van jelenleg. A városháza bővítésére most nincs forrás. Az utóbbi beruházást lehet, hogy csak 10-15 év múlva lehet majd megvalósítani – árulta el dr. Papp László.

Zenei-, kulturális tömb

A polgármester bejelentette: szintén távlati cél a Csapó utca – Burgundia utca, Blaháné utca által határolt tömbben (a volt virágpiac mögött) egy korszerű, 700 fő befogadására alkalmas, több szintes komolyzenei koncertterem felépítése. Ehhez az ottani rossz állapotú önkormányzati lakásokat lebontanák. Szerinte erre elsősorban azért lenne szükség, mert a Kodály Filharmonikusoknak nincs igazi játszóhelye. Ráadásul a város jelentkezett az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra. A szomszédban működő, felújítás előtt álló Zenedével és az uniós pénzből elkészülő Latinovits Színházzal együtt így ott zenei-, kulturális tömb jönne létre – emelte ki a város első embere.

Nagy Sándor önkormányzati képviselő ezt azzal egészítette ki, hogy a virágpiac végleges elhelyezésére is megoldást keresnek.

China Tibor főépítész elmondta: a 20 millió forint összdíjazású pályázatra hétfőtől az építészkamara és az építészfórum honlapján lehet jelentkezni.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában