Helyi közélet

2016.03.23. 09:34

Európa önmagát pusztította a Nagy Háborúban

Debrecen - Hajdú-bihari katonák háborús fotóiból, tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás.

Debrecen - Hajdú-bihari katonák háborús fotóiból, tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás.

A Nagy Háború valódi örökségét akkor ismerjük fel, ha mindnyájan levonjuk a következtetést, hogy nincs jó háború, csak értelmetlen pusztítás – hangzott el azon a kiállításon, amely fotódokumentumokból és tárgyi emlékekből nyílt az első világháború magyar valóságáról a debreceni Méliusz központban. A hajdú-bihari katonák képeit is felvonultató tárlat megnyitóján dr. Mazsu János történész rámutatott, vissza kell adni a XX. század első nagy konfliktusának eredeti jelentését és igazi jelentőségét a közösségi emlékezetbe.

Elveszett vezető szerep

– Ezt a háborút nem a kontinens hatalmai, hanem Európa vívta maga ellen, ugyanis ez volt az első olyan harc, ami akkora pusztítást végzett, hogy üzemszerűvé tette a gyilkolást. A háború során a bő négy év alatt az elesettek száma meghaladta a 15 milliót, de volt egy másik kiheverhetetlen veszteség, hiszen Európa azzal, hogy önmagát pusztította el, önmaga humanizmusát tette hiteltelenné, gyakorlatilag másodrendűvé vált a világban. Mások vették át a vezető szerepet helyette, és már nem lehetett a saját sorsának teljes mértékű meghatározója. De nem csak Európa, hazák is súlyos veszteségeket szenvedett, az emberáldozaton túl területének kétharmadát elcsatolták. Valószínűleg népünk ezt soha nem tudja feldolgozni, kiheverni – jelentette ki a neves történész.

HBN–MSz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában