Helyi közélet

2016.02.03. 13:36

Rangos örökség

<em>Ha hiszik, ha nem, létezik egy olyan virtuális játék a neten, amelynek címe: Milyen sokáig tudod a kastélyodat megmenteni a pusztulástól? Az, hogy ezzel unalmas óráinkban magunk is kísérletezhetünk, sokat elárul az emberiség azon igényéről, miszerint óvná az enyészettől mindazt, ami egykor egyedi és szép volt</em>. Barak Beáta írása.

Ha hiszik, ha nem, létezik egy olyan virtuális játék a neten, amelynek címe: Milyen sokáig tudod a kastélyodat megmenteni a pusztulástól? Az, hogy ezzel unalmas óráinkban magunk is kísérletezhetünk, sokat elárul az emberiség azon igényéről, miszerint óvná az enyészettől mindazt, ami egykor egyedi és szép volt. Barak Beáta írása.

Ugyanakkor azt is jelzi, hogy nem minden földi halandó számára adatik meg egy valódi kastélyt megmenteni, birtokolni és fenntartani, de a hozzájuk tartozó hiedelmek, régmúlt történések miatt mégis örökké közérdeklődésre tartanak számot. Ahogyan a nemesek, bárók, hercegek egykori szálláshelyei tereiben és árnyékában egymást váltó nemzedékek sorsa más és más, úgy maguk az épületek „élete” is csak a jószerencsén múlott. Az egyiknek sikerült, a másiknak nem. Egy tartalmas pályázat, egy gondos önkormányzat, egy tehetős vállalkozói csoport közreműködése, s a manapság oly divatos kifejezés és jövőkép, a turisztikai attrakció eldöntötte ezen ódon építmények sorsát.

Kiemelkedő példa a balmazújvárosi Semsey-kastély rekonstrukciója, amely világhírnévre tett szert azóta képzőművészeti kiállításai által. De nem elhanyagolható azon önkormányzatok, egyházak, vadásztársaságok erőfeszítése sem, amely által könyvtár vagy vadászház képében megmaradhatott a korabeli „palota”, netán bentlakásos otthonként segíti a gyógyulni vágyókat mint gyönyörű környezet. S ha valamelyik kastélykertben a vadkender is kinő, az csak múló állapot, reméljük, kegyes lesz a helyhez a teremtő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában