Helyi közélet

2016.02.05. 12:32

Nőtt a bizonytalankodók száma, egyre többen mennének külföldre

Budapest - A felvételiző diákok közel fele szeretne külföldön is tanulni.

Budapest - A felvételiző diákok közel fele szeretne külföldön is tanulni.

Tavalyhoz képest duplájára nőtt azok száma, akik a teljes képzést külföldön végeznék el, vagy részképzéssel utaznának ki – világított rá a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) által az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon végzett kutatás, amelyet az Edupress tett közzé. Az intézet 1125, az eseményen részt vevő diák bevonásával készítette el idén negyedik alkalommal felmérését, amelynek célja, hogy feltérképezze, milyen preferenciák alapján választanak a felsőoktatási intézmények és szakok között a felvételi előtt álló diákok. Tovább csökkent azoknak a száma, akik állami ösztöndíjas képzésre jelentkeznének. Ez idén 72 százalék. De dupla annyian – 26 százalék – jelöltek önköltséges képzést.

Míg tavaly ezen diákok elsősorban a szülők segítségére támaszkodtak volna, idén már ugyanolyan mértékben jelölték meg a tanulás melletti munkavállalást. Diákhitelben továbbra is csak a megkérdezettek tizede gondolkodik, illetve 15 százalék reméli azt, hogy jó tanulmányi eredményei miatt az első félév után átsorolhat az állami ösztöndíjasokhoz.

A megkérdezettek 19 százaléka a teljes tanulmányi idejét Magyarországon töltené. A felvételizők több mint a felének a képzési terület elismertsége számít leginkább döntése meghozatalában, másodsorban a megszerezhető diploma munkaerő-piaci elismertsége, harmadsorban pedig az intézmény hírneve. Idén tovább nőtt a bizonytalankodók száma: a válaszadók 38 százaléka néhány héttel a jelentkezési határidő előtt még nem is döntött arról, hova felvételizik. Tudatosnak alig 14 százalék nevezhető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában