Helyi közélet

2016.01.10. 08:30

Izmozásra is használt státusszimbólum - Agresszív sofőrök a debreceni utakon

Debrecen - A pszichiáter szerint aki a közlekedésben agresszív, az az élet más területén is az.

Debrecen - A pszichiáter szerint aki a közlekedésben agresszív, az az élet más területén is az.Veszélyesen előzte meg a Nagyerdei körúton, állítólag ezért követte az előtte haladó autóst társával egy Böszörményi úti parkolóig nemrégiben az a két férfi, akik közül az egyik a vita hevében végül ököllel arcon csapta és megverte a másik sofőrt. Dr. Andrássy Gábor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának pszichiátere arról beszélt a Naplónak, akár egy sima előzés is erőszakot szülhet az úton. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem kell minden agresszív tapasztalatot magunkra venni, amivel a közlekedésben találkozunk, ugyanis az nem személy szerint nekünk szól. Mint mondta, akármelyikünk fejét leordíthatja egy agresszív sofőr, viszont egy nálunk lényegesen erősebb és dühösebb emberrel, bármilyen autóban is ül, jobb, ha elkerüljük a konfliktust.

Simon László, az egyik debreceni autósiskola ügyvezetője ugyancsak azon az állásponton van, hogy a szavakat el kell tudni engedni, csakhogy azt tapasztalja, az agresszív sofőrök attól sem riadnak vissza, hogy nekimenjenek a másik autójának igazukért. Hangsúlyozta, a közlekedés egy társas játék, ahol be kell tartani a szabályokat, viszont úgy látja, ez csak akkor volna lehetséges, ha több közlekedési rendőr lenne az utakon.​



Dudál, leszorít, kiabál – az agresszív sofőr ismertetőjegyei, csakhogy dr. Andrássy Gábor szerint aki a közlekedésben erőszakos, az az élet más területein is az lehet. Mint a szakember a Naplónak elmondta, nem csak az úton, hanem mindenhol versenyzés zajlik az emberek között, azonban amíg valaki a boltban sorban állás közben előretolakszik, azzal nem okoz komoly gondot, a közlekedésben viszont tragédiába is torkollhat az agresszivitás. – A dudálás önmagában még nem erőszak, mert lehet, hogy csak egy balesetet akarunk elkerülni és segítő szándékkal tesszük a kezünket a kürtre, ha viszont a piros lámpánál beragadt autósra adunk hangjelzést, az már agresszió, ez pedig csak még inkább ront a helyzeten, hiszen a ledudált sofőr frusztráltnak érzi magát, ami tovább hátráltatja az indulásban – magyarázta a pszichiáter.

Erejüket demonstrálják

Kiemelte, az autóban ülve „az én házam, az én váram” elve érvényesül, ugyanis a zárt térben közvetlenül nem találkozunk a közlekedés többi résztvevőjével, ezért könnyebben lehet leckéztetni a másikat. – Egy sima előzés is agressziót szülhet, mivel nem tudjuk, ki ül a volán mögött a járműben. Előfordul, hogy a megelőzött személy azzal akarja feszültté tenni az előtte haladót, hogy szorosan a nyomában marad, ezzel azt éreztetve, hogy „ha megelőztél, akkor menjél gyorsabban”, ugyanakkor arra nem gondol, hogy a követési távolság be nem tartásával veszélyhelyzetet idéz elő – fogalmazott az orvos. Megjegyezte, az agresszív sofőrök rendszerint élménykereső, neurotikus jegyekkel bíró emberek, viszont egy vizsgálat szerint összefüggés mutatható ki a személyiségjegyek és a preferált márkák közt.



– Az autó egyfajta státusszimbólum is lehet, akadnak, akik így akarják kifejezni magukat, kiélni az indulataikat, de ez evolúciós okokra is visszavezethető. Az élővilágban a hímek még akkor is demonstrálják erejüket, ha ezért túl nagy árat kell fizetniük, például a pávák a farktollaikkal hívják fel magukra a figyelmet, annak ellenére, hogy ez zavarja őket a mozgásban. De az, hogy ki mit használ az önkifejezésre az az illető korától, a társadalmi helyzetétől, és attól is függ, hogy melyik korban él. Néhány száz éve a cifraszűr, a fokos és a nagy bajusz volt az erő szimbóluma – sorolta Andrássy Gábor.

„A Hortobágyon gyakorolj!”

Simon László azt tapasztalja, az utakon maximális mértékben jelen van az agresszió. Mint mondta, különösen akkor veszi ezt észre, amikor az autó tetején rajta van a tanuló tábla. – A legtöbb sofőr türelmetlen, amikor pedig a tanulókocsi közelébe kerül, rögtön dudálni kezd, sőt többen attól sem riadnak vissza, hogy szabálytalanul kerüljék ki a rutintalan tanulót, miközben kiabálnak, hogy a Hortobágyon kellene gyakorolni, esetleg káromkodnak vagy bemutatnak – ecsetelte az oktató. Megjegyezte, akadnak olyan vezetők, akik nem csak szavakkal támadnak, hanem képesek nekimenni a másik autójának, ha úgy érzik, nem kapták meg az őket illető elsőbbséget.

HBN- SZM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában