Helyi közélet

2015.12.11. 19:25

Nyilas Misi füves cigit sodor

Debrecen - Újraindul a „Beszélgetős esték” című sorozat a Vojtinában.

Debrecen - Újraindul a „Beszélgetős esték” című sorozat a Vojtinában.

– Egy „felturbózott” Nyilas Misi-történet színpadi megjelenítése kapcsán indul újra a Beszélgetős esték elnevezésű sorozat a Vojtina Bábszínházban – tudta meg a Hajdú-bihari Napló. Az első alkalommal ugyanis – december 14-én, hétfőn 18 órától – a VígKarma Társulata mutatja be a Nyilas Misi Eksztázis című produkcióját majd ezt követően beszélgetnek az előadást író és rendező Halmi Gáborral és a társulattal.

A szervezők és vendégeik a beszélgetéssorozatnak ebben az évadában a színházzal való nevelés, a színház-pedagógia, a színházi nevelési program fogalmi rendszerét szeretnék körbejárni a Hajdú-Bihar megyében alkotókkal, kutatókkal, tudósokkal. A program díjmentesen látogatható.

HBN


Nyilas Misi Eksztázis

A drámai szituáció Móricz Zsigmond kevésbé ismert – jóllehet a méltán népszerű Légy jó mindhalálig folytatásának szánt – Forr a bor című regényének alaphelyzete: Móricznál Nyilas (immáron nem debreceni) végzős gimnazista, aki szobája mélyén drámaírói ambíciókkal telten antik témájú színdarabot ír nagy titokban, míg osztálytársai „érettségire készülvén” dorbézolnak éjszakánként, dohányoznak(!), és különféle heccekkel szórakoztatják maguk (érettségi tételek ellopása) – tanulás helyett.

Az eksztázisbeli kortárs Nyilas – beszédesen Nyilas Vitéz Mihály – szintén titkos drámaírói ambíciókkal telten Új Csittvári Krónikák címen búcsúműsort szerkeszt a végzős drámai osztály részére, melyet az iskola diákjai, tantestülete és a szülők előtt kívánnak majd előadni: jelenetei (az előadás jelenetei egyúttal) Nyilas és társai által személyesen megélt élmények Nyilas által dramatizálva. Számunkra – a Légy jón mint kötelező olvasmányon átesett olvasók számára – ismerősnek tűnő Móriczi szereplőkkel és helyzetekkel találkozunk, csak minden kicsit másképp történik meg: Doroghy Sanyikát – érettségi felkészítés gyanánt – Nyilas megtanítja füves cigit sodorni, Orczy Bélát pedig mint belé szerelmes osztálytársát mutatja be édesanyjának. Mindez értelemszerűen provokatívabb annál, amit egy végzős osztály búcsúműsora elbír, ám az iskola címére feladott pakkból „kiszabaduló” jelenetek, kiegészülve/megbolondítva a Lottóötös elnevezésű dizájnerdroggal felforgatják a jó hírű debreceni gimnázium békés hétköznapjait.

Előadás ideje: 75 perc


A társulatról

„A Vígkarma társulata nem egészen egy éve alakult, és a Debreceni Egyetemi Színház (DESZ) égisze alatt próbál és hoz létre előadásokat a Debreceni Egyetem főépületében található befogadó kulturális térként működtetett játszóhelyen. Játszóink középiskolások, egyetemisták, fiatal és kevésbé fiatal felnőttek (17-43 korig), nonprofit független alkotói műhelyként önerőből tartjuk fenn magunk.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában