Helyi közélet

2015.11.14. 11:53

Szolgálatba állt az új megyés püspök

Debrecen - A pásztorbot átvétellel hivatalosan is beiktatták Palánki Ferencet új tisztségébe.

Debrecen - A pásztorbot átvétellel hivatalosan is beiktatták Palánki Ferencet új tisztségébe.

A zsúfolásig megtelt Szent Anna Székesegyházban iktatták be szombaton tisztségébe Palánki Ferencet, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új püspökét. – Huszonkét éves az egyházmegye. Ez a szám a katolikus egyház évezredes történetéhez mérve minimálisnak tűnik, földi életünk mértékében azonban nem kevés, főleg nem jelentéktelen. Ahhoz mindenképpen elég, hogy egy újonnan született közösség útjára induljon, továbblépve a gyermekkoron és felnőttként vállalja feladatát a többi testvér között – fogalmazott ünnepi beszédében Bosák Nándor nyugalmazott püspök, a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója. Hozzátette: bár felnőtt korba lépett, csak félig kész egyházmegyét tud átadni utódjának, mely vonatkozik a strukturális építkezésre és a belső tartalmakra is. Bosák Nándor véleménye szerint, az egyházmegyének szüksége van Palánki Ferenc bölcs, előretekintő és kitartó munkájára.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita köszöntésében hangsúlyozta, nagy öröm számára ez az esztendő, hiszen Debrecenben immár három új püspököt avattak idén. Úgy gondolja, mindez az egész országra és a határainkon túlra is ható lelki megerősödést fog okozni. Dr. Fekete Károly református püspök emlékplakettel köszönte meg Bosák Nándor eddigi szolgálatát, majd örömmel vette az új megyés püspök jelmondatát, miszerint Jézus a feltámadás és az élet , hiszen a feltámadás az evangélium középpontja.

Az új megyés püspök igahirdetésében hangsúlyozta: Istentől nem kell félnünk. Isten igéje szeretetből és szeretettel jött és jön mai is közénk. Palánki Ferenc beszédében utalt a borzalmas párizsi terrortámadásra is. – Megdöbbenve hallottuk a híreket. Hány és hány embernek kell még meghalnia gyilkos kezek által, hogy végre elfogadjuk, azért vagyunk a világon, hogy szeressük és segítsük egymást, nem azért, hogy gyilkoljuk és pusztítsuk. Ebben az értékeket pusztító világban kell nekünk Isten szelíd szeretetével szeretni – nyomatékosította Palánki Ferenc.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában