Helyi közélet

2015.10.16. 11:59

Országot hódított a bájital, és most Debrecent is elkábítja

Debrecen - Péntektől debreceni színpadon az operatörténet egyik legkedveltebb, legtöbbet játszott műve.

Debrecen - Péntektől debreceni színpadon az operatörténet egyik legkedveltebb, legtöbbet játszott műve.

Gaetano Donizetti L’elisir d’amore című vígoperáját 1832-ben mutatták be Milánóban a Teatro della Cannobbianában. Donizetti a legenda szerint művét mindössze két hét alatt komponálta a Scalával versengő milánói színház felkérésére – mutat rá a Szerelmi bájital pénteki bemutató előadása kapcsán a Csokonai Színház. A darab minden várakozást felülmúlt, óriási siker lett, harminchárom napig a színpadon maradt, majd meghódította Olaszországot és egész Európát. A Szerelmi bájitallal Donizetti remekművet alkotott, mely nemcsak a szerző, hanem az egész operatörténet egyik legkedveltebb, legtöbbet játszott zeneműve – olvasható a közleményben.

A mű nem kötődik szigorúan történelmi korhoz. Egyszerű, de örök témát dolgoz fel jól felismerhető típusokkal, melyek a zeneszerző bravúros megoldásainak köszönhetően egytől egyig megtelnek élettel, sémákból egyéniségekké válnak. A jómódú, kívánatos leány szerelemére áhítozó szegénylegény szerelmi csodaszert vesz egy gyanús „csodadoktortól”, ám a muskotálybor mégsem éri el a kívánt hatást. A naiv fiú az újabb adag bájital megszerzése érdekében katonának áll. Bájos kalandokat követően szinte mindenki elégedett lehet sorsával és jussával – fogalmaznak az ismertetőben. Az egyik legsikeresebb „opera buffának” nevezett alkotás tökéletes egyensúlyba hozza a szöveg humorát és a zeneszerzés finomságait. Ebben a harmóniában, a csínyek és a szenvedélyes érzelmek romantikus megszólalásának különleges szimbiózisában rejlik a Szerelmi bájital egyedisége és napjainkban is fellelhető varázsa – s erről péntektől a debreceni közönség is meggyőződhet.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában