Helyi közélet

2015.10.15. 16:52

Lázár: november 16-án kezdődnek a földárverések, az adatok estétől elérhetők

Budapest - November 16-án kezdődnek az eladásra kínált állami földek nyilvános árverései - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki tájékoztatóján, Budapesten.

Budapest - November 16-án kezdődnek az eladásra kínált állami földek nyilvános árverései - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki tájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető elmondta: az árverések hat megyében kezdődnek meg, az ezekben értékesítendő földparcellák adatait - például a helyrajzi számokat és a kiinduló árakat - várhatóan még csütörtök este nyilvánosságra hozzák a földalap honlapján.

Lázár János hangsúlyozta, a kormány az árveréseken szeretné a legjobb árat elérni. Az áron aluli értékesítést elképzelhetetlennek nevezte, mint fogalmazott, "nem fogjuk elkótyavetyélni a magyar állami vagyont". Megjegyezte, hogy a befolyó pénzt egy beruházási alapba gyűjtik.

Arról is beszámolt, hogy a földvásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összesen 150 milliárd forintos hitelkeretet biztosít. A húszéves futamidejű, kedvezményes hitel első tíz évében - a jegybank növekedési hitelprogramjának keretében - a kamat mértéke 1,95 százalék lesz, és a második tíz évben is kamattámogatott - hasonlóan 2 százalék körüli kamatozású - hitelt biztosít majd az MFB. A kölcsön összege minimum 3 millió, maximum pedig 300 millió forint lehet. Akik haszonbérleti szerződéssel rendelkeznek az árverésre bocsátott föld esetében, azoknál a szükséges önerő mértéke 10 százalék, mindenki másnak 20 százalék - ismertette.

Az MFB a Budapest Bankot bízta meg azzal, hogy a földhitelt minden földvásárlónak hozzáférhetővé tegye - fűzte hozzá a miniszter.

A földeladások indokaként Lázár János ismét kifejtette: fennáll a veszélye annak, hogy néhány év múlva külföldiek - Brüsszelen keresztül - megpróbálnak földet szerezni Magyarországon. A kormány szerint a termőföld megvédésének egyik eszköze az, ha lehetőséget biztosít a magyar földműveseknek földvásárlásra - mondta, hangsúlyozva: "Magyarország csatába kell, hogy szálljon a külföldiek földszerzésével szemben".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában