Helyi közélet

2015.09.06. 12:53

Remek tálalásban az ételek

Hajdúböszörmény - Fiatal szakácstehetségeknek adott bemutatkozási lehetőséget a Bezermeni Vigasságok.

Hajdúböszörmény - Fiatal szakácstehetségeknek adott bemutatkozási lehetőséget a Bezermeni Vigasságok.

Jöhetett eső, lehűlhetett a levegő, a hatodik alkalommal megrendezett Bezermeni Vigasságoknak nem ártott.

Válogatás az olimpiára

Reggel, amikor a mintegy negyven csapat elfoglalta helyét a városi fürdő kertjében, még csak mutogatta magát a késő délelőtti bő égiáldás. A megyénk szakácsiskoláiból, gasztronómiai tanodáiból, valamint a Karancslapujtőről, Sonkádról, Szeghalomból, Nagyrábéról és Karcagról érkezett csapatok igen nagy kedvvel fogtak hozzá a kiírásban is szereplő, a térségre jellemző alapanyagokból készülő, tájjellegű ételek alapanyagainak előkészítéséhez. Kora délutánra elkészültek a finomabbnál finomabb étkek, amelyet a csapatok tagjai és a vendégek nagy örömmel és élvezettel fogyasztottak el. Mindeközben a legkülönbözőbb korosztályoknak és érdeklődési körű vendégeknek gazdag programot tálaltak fel a szervezők. Volt dinnyegurítás, meggymagköpő verseny, kézművesfoglalkozások, de közönség elé léptek a város, a térség hagyományőrző- és kulturális csoportjai is.

Sztárvendégekben sem volt hiány: Heller Tamás előadóművész, Komonyi Zsuzsi énekes, valamint az MC Hawer Feat Tekknő mulatós műsora szórakoztatta a közönséget. A Bezermeni Vigasságok azonban lényegesen több volt, mint egy evős-ivós-mulatós összejövetel. Azt Gajdán Antalnétól, az eseményt szervező Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület vezetőjétől tudtuk meg, hogy a vigasságok fő célja a szakács- és shéftehetségek megtalálása, kiválasztása és útnak indítás, valamint a már felfedezett „kincsek” „csiszolása”. Az öt évvel ezelőtt indított Bezermeni Vigasságok az azóta már számos nemzetközi sikert elért testvérpár, Gajdán Antal és Gajdán Attila, valamint korosztályának kínált lehetőséget. Az pedig, hogy az eseményt minden évben meg tudják rendezni és folyamatosan nő a színvonala, mutatja, hogy életképes kezdeményezésről van szó. Rédai Attila mesterszakács szakmai felügyelete mellett hajdúböszörményi verseny Kelet-Magyarország talán legrangosabb ilyen jellegű összejövetele, ahol hideg- és melegkonyhai remekek készítése mellett shéfek csatája is zajlott. Mint azt Rédai Attila elmondta, a Bezermeni Vigasságok az Erfurtban 2016 őszén rendezendő gasztronómiai olimpia egyik válogató versenye.

HBN–KZS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában