Helyi közélet

2015.09.02. 16:12

Erős potenciál lehet a hibrid az agrárszakemberek szerint

Debrecen - Jelentősen kevesebb napraforgó és kukorica termett idén a nyári hőség miatt.

Debrecen - Jelentősen kevesebb napraforgó és kukorica termett idén a nyári hőség miatt.Hatalmas érdeklődés övezte szerdán a 18. Kukorica- és Napraforgó-termesztési Tanácskozást a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjában, ahol a gazdák előadások és gyakorlati bemutatók során ismerhették meg a legújabb fejlődési lehetőségeket.



Túl meleg volt

– A különös aktualitása az eseménynek az, hogy rendkívül száraz év van mögöttünk, most szeptemberben az éves csapadékmennyiségnek csak a fele hullott le, ráadásul Magyarországon az öntözhető területek aránya mindössze két százalék – tájékoztatott Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem MÉK tanára. Hozzátette: fokozza a helyzet súlyosságát, hogy már az ötödik hőhullámon vannak túl, ami a negyven fokot megközelítő hőmérsékletet jelenti. A növényeknek a forró idő két szempontból is káros, egyrészt a napsugárzás leégeti a felső leveleket, másrészt a szárazság miatt alulról is aszalódik a növény. A betakarítást is a megszokottnál előrébb kellett hozni, napraforgónál két héttel, a kukoricánál pedig egy hónappal a szokásos időponthoz képest.



Változtatni kell

A szárazság hatalmas terméskieséssel járt, a kukoricát és napraforgót tekintve 150-160 milliárd forint a veszteség. A deficit mérséklésére a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén minden évben tanácsokkal és gyakorlati bemutatókkal várják a gazdálkodókat, akik két úton indulhatnak el a fejlődés irányába. Az egyik a biológiai alapú változtatás, amit a rendezvényen az egyik nagy növényvédő cég képviselt, akik a növénynemesítés során olyan fajtákat állítanak elő, amelyek a szélsőséges időjárási feltételeket is elviselik. A másik lehetőség az agrotechnika innovációja, vetésváltásban, talajművelésben, tápanyag ellátásban és öntözésben. Szanyi István, a DEKALB ügyvezető igazgatója elmondta, a legfontosabb cél a kukoricatermés mennyiségének növelése, amit a megfelelő hibrid kiválasztásával, a hibridspecifikus technológiák alkalmazásával és a szaktanácsok megfogadásával el is lehet érni. Cégük különféle kutatásokat végez a hibridekkel aszályos körülmények között, a virágzást és szemkitelítődést például Chilében tesztelik.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában