Helyi közélet

2015.09.08. 19:18

Egyetemi kutatások a klímaváltozás ellen

Debrecen - A talaj és a környezet kapcsolatának jelentősége került terítékre a keddi tanácskozáson.

Debrecen - A talaj és a környezet kapcsolatának jelentősége került terítékre a keddi tanácskozáson.A klímaváltozás és a mezőgazdaság kapcsolatának legaktuálisabb kérdéseiről tartottak tudományos konferenciát kedd délelőtt a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjában. Az előadók az esemény előtt rendezett sajtótájékoztatón beszéltek a jelenség hatásairól és lehetőségeiről szóló projekt lényeges pontjairól. – Az öntözési tevékenység felértékelődik, hiszen az idei év kukoricatermése mindössze kétharmada a múlt évinek. A vidékfejlesztés kapcsán az öntözhető területek nagyságának növelése kiemelt feladat, emellett a jégeső elhárításának tervezése is már komoly szakaszban jár– mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Mezőgazdasági újítások

A félidőben járó projekt új szintre emelheti a földművelés innovációját. A talajművelés, a tápanyagellátás és a vízgazdálkodás fejlesztése van napirenden. A precíziós mezőgazdaság és az új technológiák alkalmazása segíti a növénytermesztést, jelentős mértékben csökkenti a költségeket és környezetterhelést sem okoz. Dr. Nagy János, a Debreceni Egyetem MÉK tanára és egyben a projekt vezetője hangsúlyozta a gyökerek és hagyományok fontossága mellett a debreceni agrárvállalkozásokkal kötött szoros kapcsolatot is, ami a projekt megvalósításában is kiemelkedő szereppel bír. 2020-ig 53 millárd forint áll rendelkezésre, amit a vízgazdálkodási tevékenységekre lehet fordítani.



Társadalompolitikai megközelítés

– A Debreceni Egyetem kutatói közül kerültek ki jobbára a vállalatok vezetői, valamint a mostani hallgatók között rejlenek a jövő társadalmának kutatói is. A klímaváltozás társadalmi hatásainak vizsgálata új munkalehetőségeket és eredményesebb agrárpolitikát eredményezhet a jövőben – emelte ki dr. Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára. Hozzátette: a helyi társadalom összetétele lényeges szempont. A társadalmi mutatók és a kommunikáció is meghatározó jelentőségű, hiszen a klímaváltozással többnyire a katasztrófa híradásokban lehet találkozni. Mivel ez a jelenség egy lassabb folyamat – évről-évre, sőt évtizedről évtizedre változtatja meg a lakó- és termelési körülményeket –, sokkal nehezebb kommunikálni az emberek felé.

HBN-Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában