Helyi közélet

2015.08.27. 09:30

Közel ötszáz pótfelvételis jutott be a Debreceni Egyetemre

Debrecen - A Debreceni Egyetemen 648 jelentkezőből 466-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől önköltséges képzéseken.

Debrecen - A Debreceni Egyetemen 648 jelentkezőből 466-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől önköltséges képzéseken.

A felvettek 54 százaléka nappali tagozatra került be. Alapképzésre 265, mesterképzésre 41, osztatlan képzésre 46, felsőoktatási szakképzésre 114 hallgató jutott be. A 2015. évi pótfelvételi eljárásban a Debreceni Egyetem 67 alapképzési szakából 57-et, 78 mesterképzési szakából 53-at, valamint minden osztatlan szakát és felsőoktatási szakképzését meghirdette.

- A pótfelvételi eljárásban felvettek száma 15 százalékos csökkenést mutat a tavalyi létszámhoz képest. A jelentkezők több mint 70 százalékát vettük fel a korábbi évhez hasonlóan. A csökkenésben meghatározó szerepe van a minimális pontszám 260-ról 280-ra történő felemelésének az alapképzési szakokon- tájékoztatott Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A legtöbben - 191-en - a Gazdaságtudományi Karra adtak be jelentkezést, közülük 151-en nyertek felvételt. Jelentősen tudta növelni felvett hallgatóinak létszámát az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar, előbbi 96. utóbbi 49 hallgatóval.

A legmagasabb pontszám a matematika nappali alapképzésen (456 pont), a szociálpedagógia levelező alapképzésen (410 pont), az óvodapedagógus alapképzési szak nemzetiségi óvodapedagógus (cigány-roma) szakirányon levelező tagozaton (400 pont) kellett a bejutáshoz. A legtöbb hallgatót, 43-at a jogász szakra vett fel az intézmény, ezt követi az igazságügyi igazgatási alapszak 32, és a gazdálkodási és menedzsment alapszak 31 felvett diákkal.

Az összlétszámot tekintve 2015-ben - a keresztféléves felvételi eljárásban, az általános felvételi eljárásban, a pótfelvételi eljárásban, valamint az angol nyelvű és a PhD képzésre felvettekkel együtt - több mint 8000 hallgató nyert felvételt a Debreceni Egyetemre, amely így továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnagyobb a hazai felsőoktatási intézmények között.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában