Helyi közélet

2015.08.10. 14:25

Stroke: minden perc számít

Debrecen - A szélütés az egyik legveszélyesebb egészségügyi probléma, és a társadalom elöregedése miatt jelentősége egyre nő. Olvasóink számos kérdésre kaphattak választ szakértő vendégeinktől.

Debrecen - A szélütés az egyik legveszélyesebb egészségügyi probléma, és a társadalom elöregedése miatt jelentősége egyre nő. Olvasóink számos kérdésre kaphattak választ szakértő vendégeinktől.

A Napló szerkesztőségének vendége volt nemrég dr. Csiba László neurológus és dr. Csanádi Zoltán kardiológus, akikhez bárki kérdést intézhetett a szélütéssel kapcsolatosan. Akadt, aki levélben, mások telefonon érdeklődtek kezelési lehetőségekről, gyógyszerekről vagy arról, bizonyos problémák stroke-ra utalnak-e.

Megelőzhető-e a stroke?

Elsőként egy idős férfi telefonált a felesége nevében: a nőnél infarktust, érelzáródást állapítottak meg, s azt akarta megtudni, a vérrögoldó injekciós kezelés mennyire lehet hatékony a stroke megelőzésében. – Az agy (ez a másfél kilós szerv) nyolcvan százalékban vizet tartalmaz, emiatt sokkal érzékenyebb az oxigénhiányra, a vérellátási zavarokra a szívnél vagy a vesénél. A vénás vérrögoldás időablaka általában 3–4,5 óra. Speciális MRI vizsgálatok segítségével kiválogathatók azok a betegek, akiknél még ezen időablakon túl, de 12 órán belül a siker reményében végezhető a vénás vérrögoldás. Sajnos, a vérrögoldó kezelés nem előzi meg a stroke-ot, hanem a már kialakult szélütésen segít az említett szűk időablakon belül – mondta el Csiba professzor.

Egy 83 éves nő arról érdeklődött, vajon nem lehet-e szélütése a közeljövőben, mivel szédül, az ujjai ügyetlenek, fáradékony és bizonytalanul jár. Csiba László, miután a beteg arról tájékoztatta, hogy nem cukorbeteg, szedi a vérnyomáscsökkentőt, a CT-vizsgálat nem jelzett súlyos eltérést és a nyaki ereken sincs súlyos szűkület, ezt javasolta: – Tessék szorgalmasan mérni és írni a vérnyomást (naponta három-öt alkalommal is), majd ezen eredményekkel keresse fel az orvosát vagy a vaszkuláris szakrendelésünket.

Lehet-e utazni?

Utazhat-e a stroke-ot szenvedett, de már javuló beteg – hangzott a kérdés. Csiba professzor jelezte, hogy egyértelműen válaszolni csak részletes adatok birtokában lehet (vérzéses vagy nem-vérzéses szélütés? a szélütés agyi lokalizációja? kísérő betegségek? gyógyszerek?). A beteg akkor utazhat el, ha a kezelőorvos ezt veszélytelennek tartja és nincs szükség rendszeres vérvizsgálatra.

Beszédzavar és depresszió

Az afázia (agyi sérülés miatt beálló beszédzavar) problémájáról is szó esett. Egy 62 éves férfi fia megkérdezte, mi a teendő akkor, ha pár héttel az afázia beállta után a dep­resszió tünetei is jelentkezni kezdenek a betegnél. Csiba László elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt befejeződött egy nemzetközi vizsgálat piracetammal kapcsolatban. Az akut stroke kimenetelére nem volt jelentős hatása, azonban a beszédzavarra igen. Egyébként a Neurológia és Szívsebészeti Klinika egy amerikai tudományos lapban jelentette meg több mint 100 szívkoszorúér műtétes betegein végzett placebo-kontrollos piracetam-vizsgálatait.

Azt tanulmányozták, hogy a nagy dózisú előkezelés megelőzi-e a szívkoszorú műtéteknél gyakran észlelt szellemi teljesítményromlást. A kedvező preventív hatást napi 12–24 gramm intravénás dózissal érték el. A gyógyszeres kezelés azonban nem elegendő az afázia javítására. Türelemre, jó beszédterapeutára, illetve ingergazdag környezetre van szükség ( rádió, tévé, beszédgyakorlatok stb.) Fantasztikus eredményeket lehet elérni, sajnos csak hosszú idő után.

A depresszió a stroke gyakori szövődménye. Kiváló gyógyszereink vannak a dep­resszió enyhítésére – fejezte be a neurológus.

Új típusú véralvadásgátlók

Egy pitvarfibrillációval kezelt nő az újabb véralvadásgátlókról kérdezte Csanádi Zoltánt. – Biztonságosabb és kényelmesebb gyógyszereket (utóbbi azt jelenti, hogy nem kell olyan sokszor laboratóriumi kontrollra járni) a kardiológus írhat fel, de ezeket egyelőre nem mindenki kaphatja támogatott formában. Jelenleg a páciensek 70 százalékkal olcsóbban életkorhoz kötötten, illetve attól függően juthatnak hozzá a készítményekhez, hogy milyen társbetegségeik vannak. Teljes áron természetesen bárki megvásárolhatja ezeket (ebben az esetben a háziorvos is kiírhatja, bár a kardiológus javaslata ekkor is kell), ám így még elég drágák ezek a szerek. De a régebbi gyógyszerek megfelelő fegyelemmel és figyelemmel szedve szintén jelentős védelmet nyújtanak.


Elkerülné a szélütést?

Hogyan előzhető meg a stroke?

A stroke bizonyos módokon megelőzhető betegség. A magas vérnyomás kezelésével, egészséges táplálkozással, a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás elkerülésével, sok mozgással és a stresszhelyzetek megfelelő kezelésével jó eséllyel megóvhatjuk magunkat a szélütéstől.

Miképp észlelhetjük a szélütést?

Az arc, a láb, a kar hirtelen zsibbadása, érzéketlensége. A száj félrehúzódása. Beszédképzési zavar fellépése. Látászavar. Szédülés, bizonytalan járás, eszméletvesztés. A semmiből jelentkező erős fejfájás, memóriazavar, tájékozódási problémák jelentkezése. Ha ezek közül bármelyiket érzékeli magán vagy maga körül valakin, ne habozzon, azonnal hívja a mentőket, mert a szélütés esetében minden perc számít!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában