Helyi közélet

2015.08.08. 10:16

Bűzbe „fullad” a Virágkarnevál?

Debrecen - A nagymacsiak már-már beletörődtek abba, hogy a sertéstelep tönkreteszi az életüket.

Debrecen - A nagymacsiak már-már beletörődtek abba, hogy a sertéstelep tönkreteszi az életüket.

Megint elviselhetetlen trágyaszag terjeng a településen – hívta fel figyelmünket egyik ottani olvasónk.

A bűzt árasztó sertéstelep a bekötőút mellett van, melynek bejáratával szemben – attól alig 500 méterre – található a legszélső nagymacsi utca, takaros kertes házakkal. Amikor kiszálltunk az autóból megcsapta az orrunkat a furcsa szag, de most korántsem olyan töményen mint tavaly ősszel amikor utoljára ebben az ügyben itt jártunk. Enyhe szél lengedezett, ami nem a falu felé vitte az „ájert”.

Beletörődtek a szagba?

Három ott lakóval találkoztunk akik nevüket nem vállalva azt mondták, hogy mostanában napközben tűrhető a helyzet, de este amikor leáll a szél, nagyon rossz a levegő. Nem lehet a kertbe kimenni, a szabadban főzni.

– A büdösnek „szezonja” van, tavasztól–őszig lehet érezni, télen szinte soha. Volt idő megfigyelni, mert 1998. óta itt lakunk, Debrecenből költöztünk ide – fogalmazott egy fiatal nő. Hozzátette: hiába van este, éjszaka kicsit hűvösebb, a trágyaszag miatt nem tudnak ablakot nyitni, a bűz mindent átjár. Ráadásul megint megkezdték az öntöző rendszerből a trágya levet kilocsolni a környező földekre - állította.

Egy idős nő arról beszélt, hogy akkor a legrosszabb a helyzet amikor takarítják a trágyatárolót. Olyankor napokig nem lehet szellőztetni.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a környékbeli házak értéke a büdös miatt sokkal alacsonyabb mint a falu más részein találhatóké. Van olyan új épület a teleppel szemben amelyet már három éve árulnak és nem tudják eladni.

Az volt az érzésünk, hogy a helyiek már-már kezdenek beletörődni a helyzetbe. Hiába tiltakoznak hosszú évek óta, semmi érdemi nem történik az ügyben.

Nyitott tartálytető

Elmentünk a sertéstelep sorompóval lezárt bejáratáig, ahol orrfacsaró bűz közepedte megpillantottuk a hatalmas fekete trágya tárolót. Az egyik épületből kijött egy ott dolgozó középkorú férfi aki elárulta, hogy körülbelül négyezer disznó van ott és a tároló teteje nyitott. A tulajdonos nevét és telefonszámát nem mondta meg.

Tavaly augusztus 20-a előtt átható trágyaszag lengte be Debrecent. Akkor északnyugati szél fújt, Nagymacs felől. Cikkünk megjelenését követően szagmentes volt a Virágkarnevál.

Várakozó állásponton

Az ügyben szerdán megkerestük a környezetvédelmi hatóságot felügyelő kormányhivatalt, majd a helyi önkormányzati képviselőt, Hernádi Zoltánt, de eddig nem kaptunk választ tőlük. Természetesen amint ezek megérkeznek, közöljük.

HBN-Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában