Helyi közélet

2015.07.31. 17:35

Párkapcsolatról, szerelemről vallott nekünk Palya Bea

Debrecen - „<em>Az az én örömöm, belső sikerem, hogy megtanultam arra menni, amerre nagy a tét.</em>”

Debrecen - „Az az én örömöm, belső sikerem, hogy megtanultam arra menni, amerre nagy a tét.Amikor a cigányok énekelnek az igaz. Én negyedíziglen az vagyok és bár nem ebben a kultúrában nőttem fel, a sejtjeimben lévő tudásra idősek is többször emlékeztettek, kérték, ne daloljak olyat, ami nem rám vonatkozik” – mondta Palya Bea a Campus Fesztiválon, ahol a slammerek szövegelésével tovább gömbölyített koncert után Vass Norberttel beszélgetett.

Ezt az őszinteséget érezte meg Valuska László, aki a Kemény Zsófit, Simon Mártont, Horváth Kristóf Színészbobot megszólaltató Bennem a nő című produkció életre hívója.

– Hallottam, hogy iszonyú jól énekel, de nem értettem meg, miről szól a Palya Bea-jelenség. Aztán egy fellépésén, éreztem, ez több, mint egy koncert, mindenkinek a személyes sztorija az, amiről Bea énekelt. Azt vettem észre magamon, hogy én is dúdolom a „Bennem a nőt” – vallotta a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.



– Nem kizárólag női téma az orgazmus vagy a szülés, csak én a saját megéléseim alapján tudok ezekről beszélni – kontráz Bea.

Valuska László hozzátette: azon az estén a Suttognak a vének című szám alatt el tudta képzelni, hogy, ha Bea azt mondaná, kössük el a hajót és induljunk neki a Dunának, akkor a jelenlévők eljutottak volna a Parlamentig és ott egy jobb világrend indul el. Megértettem mit jelent az, ha egy női előadó nem csak jól szóló, rímelő dalokat énekel, hanem a saját énjét teszi bele minden egyes zenéjébe.

A nő bővül, változik

– Magamban annyira mélyre megyek dalanyagért, hogy ott már valamiféle közös tudásba nyúlok. Érdekes, hogy minél személyesebb a tartalom, annál nagyobb közönséget mozgat meg. Szép magyar nyelvünk jelzi, hogy a nő szavunk azt jelenti, növekszik, bővül, akárcsak a nő nemű: tágulhat, változhat. Észrevettem, hogy a dalok mentén változik az életem, egy idő után a közvetlen környezetemé, aztán a hallgatóké is. Pont ez a lényeg, hogy az addig szilárdan lerögzített hajót egyszer csak el lehet kötni és valami változik – fogalmazott az énekes. Mint mondta éppen ez a legfőbb célja pályáján.



Vannak előnyei az ismertségnek, de a tét ennél sokkal nagyobb. Amikor valakinek gyereke lesz, akkor fontossá válik, hogy milyen információk vannak mögöttem a térben és időben. Hoztam egyfajta csomagot és szeretném, ha a kislányom más csomaggal menne tovább. A dalokkal változom. Nem váltom azokat aprópénzre és ma már nem dolgozom megfelelésből, mert tudom magamról, hogy olyankor borzasztó tudok lenni. Az egyik lemezemen a nagyapám másfélpercnyi megmentett hanganyagát én fejezem be. Emlékszem, a kiadóval a szépen tervezett borító fölött azon vitáztunk, hogy harminckét oldal már egy drágább kategória, pedig így jöttek ki a képek és a szövegek. Mondtam, hogy az ősöm arca, füle nem alku tárgya. Az az én örömöm, belső sikerem, hogy megtanultam arra menni, amerre nagy a tét. A kislányom élete, a nagyapám örökségének fennmaradása, az, hogy a férjem mellett tudjak maradni, vagy szabad lehessek a vágyaimban, ezekhez képest minden más nem olyan jelentős."

A vágyakról a jövőbeli alkotói tervek kapcsán is szó esett.

Exek, köszi!

– A vágy őszinte és nemes dolog, csak körbebástyázzuk negatívumokkal. Nagyon nagy a képmutatás e téren. Amikor az Exek köszi dal előtt felteszem a kérdést, hogy kinek van exe, húzódoznak a hallgatók, mert sokan tartják magukat az elvárt képhez: tisztességes nőnek egy férfi van az életében. Van gyermekem, vőlegényem és nem pasizok úgy, mint régen, pedig igény időnként volna rá. Nekem elkötelezett kapcsolatban élni, maradni nagyon rock’n’roll, olyan kihívás, amit élvezek, de nem mondom, hogy senkire ne támadna vágy bennem. Ezért egy következő lemezen beleírom dalokba, hogy mi történne, ha az idő kerekét tíz évvel visszaforgatva szingliként ott állnánk valamelyikünk szobájának küszöbén az engem inspiráló férfiakkal. Ezekben a gyönyörűséges flörtökben és kacérkodásokban, találkozásokban fogok tobzódni mindenféle énekessel, költővel, például Egyedi Péterrel, Majkával, Kiss Tibivel, Lovasi Andrással, Simon Marcival, Színészbobbal, talán Újonccal és Saiiddal is. Ami régen megtörténhetett volna, most benne lesz egy szemvillanásban. Nem csak az én ügyem, hogy párkapcsolatban élek és időnként vágyom másra, de nem szoktunk beszélni erről. Sokan inkább szeretőt tartanak, én pedig most kicsatornázom az érzést zenébe.

Nem viszik a babám katonának

Palya Bea művészetét lehetetlen kategorizálni, pedig nagyon egyenes és egyértelmű magyarázatot ad arra, hogyan jutott el a népdalénekléstől a mai szövegek alkotásáig, maradva a folkos pilléreknél.

Azt éneklem, ami igaz. Népzenei alapjaim után azért kezdtem el dalokat csinálni, mert a jelenlegi életemben nem tudom megélni mondjuk azt a nótát, hogy „szánt a babám csireg-csörög a járom”, mert a párom nem szánt és katonának sem viszik el. De éltem távkapcsolatban, az érzést, hogy várok rád három éven át és kaparom a falat a hiányodtól, át tudtam vinni a zenékbe. Aztán egy idő után fontos volt, hogy olyan szavakat használjak, amik tartalmát megélem.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában