Helyi közélet

2015.07.24. 14:35

Különleges meglepetéssel jönnek a Campusra Columboék

Debrecen - A saját nemében legendának számító külföldi előadókkal dolgozik a Brains. Interjú Kéri ,,MC Columbo” Andrással, a zenekar énekesével.

Debrecen - A saját nemében legendának számító külföldi előadókkal dolgozik a Brains. Interjú Kéri ,,MC Columbo” Andrással, a zenekar énekesével.

Jamaica a jamaicaiaké, de a zenéjük bárkié lehet. A miénk is, hála Kéri Andrásnak és csapatának. A kezdetben hardcore-t és a funk rock-ot játszó zenekar az énekes – művésznevén MC Columbo – 2006-os csatlakozása óta jelentős stílusváltáson ment keresztül, és mondhatni, megtalálta a hangját. Ma az egyik legsikeresebb elektronikus zenét játszó hazai koncertzenekar izgalmas ragga, drum and bass, breakbeat és electro stílusú dalokkal ugráltatja meg a közönséget.

Gyanítom, hogy a sűrű fesztiválszezonban pihenni leginkább a fellépések helyszínén töltött plusznapokon tudtok. A Nagyerdőn összefuthatunk veletek a koncert után is?

Kéri András: Az idei nyáron mintha minden zenekar jobban benne lenne a buliban, a legtöbben maradtak a koncertjük után a rendezvényen, ezért nyüzsgő backstage-életbe csöppentünk a fellépéseinket követően. A menedzserünk vigyáz ránk, ha közel van egy újabb koncert, akkor egy idő után kéri, hogy engedjük el az estét és beterel minket a buszba. A Campuson viszont ott alszunk egy közönségmeglepetés miatt. Egy napon játszunk Halott Pénzzel (Marsalkó Dáviddal), akivel az új albumunkon van egy közös dalunk. Dávid feljön a színpadra a koncertünkön és én ugyanezt teszem az ő éjféli fellépésükkor. Élőben adjuk elő az Akkor hívsz című dalt.

Egy másik népszerű fesztiválkedvenc zenekarban, az Irie Maffiában is énekelsz. Hogyan egyeztethető össze?

Kéri András: Szerencsére ez nem rám terhelődik, a két csapat menedzsere jóban van, ők logisztikázzák ki, hogy egy napon ne legyen két koncertem. Köszönet illeti a toleráns fesztiválszervezőket is.

Korábban úgy nyilatkoztatok, hogy mindig figyelitek, kivel érdemes dolgozni. Hogyan választotok vendégelőadót?

Kéri András: A Brains koncepciója, hogy legyen egy olyan külföldi előadó a lemezen, aki nem feltétlenül aktuálisan futó, felkapott, de a maga stílusában és számunkra is egy legenda. Ilyen volt Tenor Fly, Top Cat vagy a Kosheen énekesnője, Sian Evans. Utóbbival együtt lépünk majd fel a Szegedi Ifjúsági Napokon és készül az új közös dalunk. A legfrissebb nagylemezen MC Dynamite van velünk. Hazai előadók esetén szempont, hogy a műfajba illő legyen és abban jól érezze magát, mert szeretnénk elkerülni az erőltetett végeredményt. Szerencsére jó közönség visszajelzéseket kaptunk a KRSA-val és a Halott Pénzzel közös dalokról is.

Tavasszal jelent meg az új nagylemezetek, a Stand Firm, sok lehetőségetek adódik tesztelni. Hogyan fogadja a hallgatóság?

Kéri András: Egyre jobban. Minden lemeznek van felfutási ideje, a régebbi legismertebb dalok első akkordjainál persze jóval nagyobb az őrület, mint a frisseknél, de utóbbiaknál sem ül le a buli. Meglepően sokan tudják az új dalok szövegeit, hallgatják az emberek, ezt tükrözik a letöltési számok is.

Jamaicai angol nyelven énekelsz. Hazánkban ritkán ér el ilyen sikert egy zenekar idegen nyelvű dalokkal. Kezdetben mérlegeltétek ezt?

Kéri András: Akkor még bele sem gondoltunk ebbe. Nem számítottunk rá, hogy angol nyelven ez nagyszínpadokig és rádiós toplistákig eljuthat. Ma pedig már nem bánjuk. Sokat beszéltem erről rádiósokkal, mahaszosokkal, szakemberekkel és ők biztatnak a legjobban arra, hogy ne álljunk át teljesen magyarra, mert azon túl, hogy a stílus kívánja az angolt, idegen nyelvű dalokat játszó csapatunk sikere példaértékű Magyarországon. Különleges kezdeményezéseink vannak, Papp Szabi magyarra váltotta a Blazinget. Elképzelhető, hogy egy-egy anyanyelvű nóta a jövőben is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában