Helyi közélet

2015.07.23. 13:35

Keressünk csomót a kákán!

Debrecen - A Terepszemle Stúdió bemutatja az igen dekoratív virágkákát.

Debrecen - A Terepszemle Stúdió bemutatja az igen dekoratív virágkákát.

Úgy tartja a mondás, hogy a kákán egyféleképpen lehet csomót keresni. Meg kell venni olcsón, és eladni drágán. A közismert mondás azokra a kötözködő alakokra illik, akik tényleg belekötnek mindenbe az égvilágon. Vagyis a kákán is csomót keresnek. Nem szeretnék ezek közé a kötözködő egyének közzé tartozni, viszont a kákán és főleg a mutatós virágkákán is van csomó.

A tavak dísze

A kákaféléken a csomót lent, a földhöz közel kell keresnünk, de ezt kizárólag botanikai érdeklődés végett tegyük, ne kötözködésből. E feletti szára nagyon sima, csomótlan és leveletlen, puha, tömött, hajlékony, egyenletes, ezért is használták régen fedésnek, mint a gyékényt fonásra (mészáros kosár, kocsi-ernyő, sátorgyékény), szobák kibélelésére, vagy üvegek befonására, felhasználási területük nagyjából a gyékényével egyezett meg.



A virágkáka csak távoli rokona az egyébként a sásfélékhez tartozó, nálunk leginkább gyakori tavi kákának. A hengeres, kúszó gyöktörzsű évelő virágkáka levelei tőállóak, háromélűek, 60-120 centiméter hosszúak, kihegyesedők. Az ernyőszerű virágzat a tőkocsány végében fejlődik csomóban. Könnyen megtaláljuk a keresett csomót ezen a növényen is, amiből kiágaznak az 5-10 centiméter hosszú virágkocsányok a végükön a pirosas fehér, sötét rózsaszín erezetű lepel levelekkel. A virágkáka igen dekoratív növény, a kerti tó szegélyében többféle mélységű vízbe is ültethető, a sekély vízparti részektől akár a méteres vízben is jól érzi magát. Június végétől augusztus végéig dísze lehet a kerti tavaknak, ugyanis egymás után hozza virágait, ezért is nyílik sokáig. Gyűjteni nem érdemes, inkább a kertészetekből szerezzük be, és leszakítani sem tanácsos, mert nagyon hamar elhervad még vízbe téve is. Inkább ültessük, vagy vízparti sétáinkon keressük, hiszen szinte minden vízfolyás, de akár állóvizek mentén is előfordul.

HBN–Konyhás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában