Helyi közélet

2015.07.20. 10:28

Családi napot tartott a Magyar Vöröskereszt Álmosdon

Álmosd - Tíz-húsz és harmincszoros véradókat tüntetett ki a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete Álmosdon.

Álmosd - Tíz-húsz és harmincszoros véradókat tüntetett ki a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete Álmosdon.

Finom illatok ölelték körül az álmosdi Miskolczy-parkot, ahol a Magyar Vöröskereszt álmosdi szervezete családi napot szervezett szombaton. Délelőtt 10 órakor körülbelül 50 ember volt a helyszínen, de mint azt Pén­zes Istvánné Angéla szervező elmondta, falu révén sokan a földeken dolgoznak és csak ebédre érkeznek meg. – A vöröskeresztes tagokkal szerettünk volna egy kellemes napot eltölteni, ahol a fiatalok és idősek is jól szórakozhatnak, ezért gondoltuk úgy, hogy pikniket szervezünk. Meghívtuk a tűzoltók, a polgárőrök és a hagyományőrzők egyesületének tagjait és családjukat, akikkel főzőversenyt rendezünk, melynek jelképes díja egy fakanál – mondta Pénzes Istvánné.

A fakanál a tét

Az eseményen szeretettel fogadták a Napló munkatársait, akiket tüstént körbe is vezettek a hatalmas fák árnyékában megbújó bográcsok között. Az egyikben már javában rotyogott a sertéshús. A szakács mosolyogva jegyezte meg: bár disznópörköltnek készül az étel, semmiképp sem tudják elrontani – ha esetleg híg lesz, akkor gulyáslevesként fogják tálalni… Eközben Toplak Jenőnél és Pala Lajosnál két különböző slambuc főtt. Mint kiderült, a hagyományostól eltérően a hortobágyiból kimarad a paprika, míg a szalonnát nem szedik ki, így zsírosabb lesz.

Őri Tiborhoz és párjához érve azonnal megkóstoltatják a kecskepörkölt szaftját. – Éhezni itt biztos nem fog senki. Három gida, összesen 20-23 kilogramm húsából készítjük az ebédet – közölte Őri Tibor. Kanalas Mária szoros versenyt várt, mondta az édesapjának, figyeljen oda, mert szeretné megnyerni a fakanalat!

Felebaráti szeretet

A családi napon tüntették ki az álmosdi jubiláló donorokat is, akik közül volt, aki harmincötször nyújtotta karját a szakembereknek. – Ha a felebaráti szeretetről beszélünk, akkor önökre, véradókra gondolunk, akik önzetlenül, köszönetet nem várva segítik ismeretlenek embertársaik életben maradását. Önök példái az összetartásnak és segítőkészségnek – hangsúlyozta az ünnepségen Reichert Tünde, a Magyar Vöröskereszt területi vezetője. Adorján Csabáné, mióta regisztrálták, huszonötször adott vért, azonban ez a szám alapvetően több, hiszen 18 éves kora óta rendszeresen donor. – Mivel ritka a vércsoportom (B RH negatív) úgy gondoltam szükség van rám. Jó érzés a tudat, hogy ezzel életeket mentek – hangsúlyozta. Dandé Imre 35-szörös véradó, aki amellett, hogy egy egészségügyi ellenőrzésnek tartja, fontos számára, hogy segítsen másokon.

Az ünnepség és ebéd után, a gyerekeknek arcfestéssel, lufihajtogatással kedveskedtek, de megnézhettek egy tűzoltóautót is belülről, míg a felnőttek focizhattak, kötélhúzó versenyen mérhették össze erejüket, vagy épp egy kellemeset beszélgethettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában