Helyi közélet

2015.07.17. 14:33

Beérni látszanak az egyetemi növénykísérletek

Debrecen - Az állatállomány trágyatermelése nem fedezi szükségleteket.

Debrecen - Az állatállomány trágyatermelése nem fedezi szükségleteket.

Több éve folynak tenyészedényes kísérletek a műtrágyák és a különböző alternatív tápanyagforrások – istállótrágya, ételhulladék komposzt, búzaszalma, valamint különböző összetételű baktériumtrágyák – növénytáplálást befolyásoló hatásainak feltárására a Debreceni Egyetem Agrokémiai és Talajtani Intézetében – közölte az intézmény.

Balláné Kovács Andrea, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi docense szerint a megfelelő mennyiségű, értékes beltartalmú és egészséges termékek előállítása mellett ugyanilyen fontos a talaj termékenységének fenntartása, a természeti erőforrások védelme, illetve a környezetterhelés csökkentése.

– A növénytermesztés során jelentős mennyiségű tápanyagot vonunk ki a talajból. Ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű, jó minőségű termést elérhessük, és a talaj termékenysége se romoljon, feltétlenül szükséges a növények számára fontos tápelemek visszapótlása. Ezt például mű-, illetve szerves trágyák alkalmazásával biztosíthatjuk – magyarázta.

Az állatállomány trágyatermelése azonban hazánkban sem fedezi a növénytermesztés szükségleteit, ezért egyre nagyobb szerephez jut minden olyan egyéb alternatív tápanyagforrás, mellyel a talajok szervesanyag-tartalmát fokozhatjuk, tápelem tartalmát növelhetjük – hívja fel a figyelmet az egyetemi docens.

Együtt lehet sikeres

– Vizsgálatainkat különböző talajtípusokon és eltérő növényfajokkal végezzük. Arra keresünk választ, hogyan módosítják mindezek a talaj felvehető tápanyag készletét, a növények termését, tápanyag felvételét és minőségét. A baktériumtrágyák hatásait a műtrágyákkal és a szerves anyagokkal kombináltan is elemezzük.

A szakember szerint az integrált gazdálkodásban a kívánt termésszint eléréséhez csak a szerves trágyák és a további szükséges tápelemeket tartalmazó műtrágyák együttes alkalmazásával teremthetjük meg a tápanyag-visszapótlás és a fenntartható gazdálkodás harmonikus alapját.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában