Helyi közélet

2015.06.11. 09:21

Kapocs pályázók és döntnökök között

Debrecen - Bár többen politikai komiszárnak tartják miatta, örömmel vállalta a megbízást.

Debrecen - Bár többen politikai komiszárnak tartják miatta, örömmel vállalta a megbízást.

Az új ciklusban „csak” parlamenti képviselő dr. Tiba István, Balmazújváros korábbi polgármestere, így szerinte csak igennel válaszolhatott a felkérésre, hogy legyen az uniós fejlesztéseket koordináló miniszteri biztos. A 6-os számú választókerület képviselője megtisztelőnek tartja, hogy rá esett a választás, de annak okáról szűkszavúan nyilatkozott: azoktól kérdezzük meg, akik őt javasolták. Aztán azért hozzátette, valószínűleg ismerték a két év kihagyással 2002-től kifejtett parlamenti tevékenységét, illetve a Balmazújváros polgármesterként az uniós pályázatok terén végzett munkáját. Megtiszteltetésnek tartja a megbízást, amelyet egyébként vissza is utasíthatott volna, de ez szóba sem jöhetett, noha ingyen kell ellátnia.

Első körben a TOP-ban

Az uniós pályázatok kapcsán az elmúlt költségvetési ciklusban sokszor megfogalmazódott, hogy túlságosan bürokratikus a rendszer, gyorsítani kell a folyamatokat. Ezen akar változtatni a kormány, hogy a lehető legtöbb forrást le tudja hívni Magyarország, ebben kell mintegy kapocsként működnie a pályázók és a fejlesztésekért felelős kormányzati szervek között – fogalmazott Tiba István. Elsősorban települési önkormányzatokat érintő Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásainak minél gyorsabb és maradéktalanabb lehívásában számítanak a munkájára, de tevékenysége kiterjed majd Debrecenre, illetve később talán más operatív programra is.

Abból viszont, hogy a kinevezés november 30-ig szól, ameddig több területen még kis sem írnak pályázatokat, arra lehet következtetni, hogy ez egyfajta tesztidőszak. Ezt a véleményt osztja a miniszteri biztos is, aki szerint valóban próbaidőnek látszik a megbízás az időtartama miatt. Amennyiben ez a felállás beváltja a hozzáfűzött reményt, valószínűleg lesz folytatása, de erről egyelőre még korai bármit mondani – zárta a beszélgetést Tiba István.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában