Helyi közélet

2015.05.12. 11:34

Szélsőségektől mentes időjárás volt

Debrecen - A dinamikusan fejlődő vegetáció számára továbbra is szűkösek a vízkészletek.

Debrecen - A dinamikusan fejlődő vegetáció számára továbbra is szűkösek a vízkészletek.

Hőmérséklet és nedvesség tekintetében egyaránt változékony, de szélsőségektől mentes, az ilyenkor szokásosnak megfelelő időjárás jellemezte május első dekádját.

Az időszak nagy részében ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakították Kelet-Magyarország térségének időjárását. Az erősebb hidegfrontokat követően óceáni eredetű, hűvösebb levegő árasztotta el a Kárpát- medencét, ezek között azonban kellemesen meleg, napos és száraz periódusok is voltak. Hatodika táján kifejezetten nyárias hőmérsékleteket mérhettünk, akkor nagy területen melegedett fel a levegő 28-30°C közelébe, kis híján már hőségnapot is feljegyezhettünk. A dekád legnagyobb részében 20-23 fok körüli maximumértékek voltak jellemzők. Éjszakánként sem hűlt le erősen a levegő, többnyire 4-9 fok között állt be a napi legalacsonyabb hőmérséklet, de az időszak közepi meleg napokon sorozatosan 10-15 fokos hajnalokra ébredhettünk. A napi középhőmérséklet ekkor 1-2 napra 20 fok fölé szökött, de általában 12-17 fok között alakult. Ugyanebben a tartományban mozgott az öt centiméter mélységben mért talajhőmérséklet is, a térség túlnyomó részén ennek legalacsonyabb napi értéke sem csökkent már 10 °C alá, ami a hőigényesebb kultúráink zavartalan fejlődése szempontjából is kedvező hír.

A gyakran vonuló frontok és az azokat kísérő csapadékzónák ismét jelentős csapadékot okoztak a két Észak-tiszántúli megyében, ám ennek eloszlása a záporos-zivataros jelleg miatt térben meglehetősen egyenlőtlen volt. Ennek ellenére elmondható, hogy a szabolcsi és beregi tájak szinte teljes területén hullott legalább 10-12 milliméter csapadék, de helyenként voltak 20 millimétert meghaladó időszaki összegek is. A Hajdúságban általában 10-15 milliméter volt jellemző, ennél kevesebbet egyes bihari körzetekben mértünk. Az ország más tájaival ellentétben a hidegfrontokhoz kapcsolódó zivataros események itt nem jártak károkozó kísérőjelenségekkel; heves zivatar csupán a két megye nyugatabbi tájait és részben a nyírséget érintette, de ott sem volt szignifikáns erősségű szél illetve nagyobb kárt okozó jégeső. A mezőgazdaságnak azonban jól jött a kiadós májusi csapadék, a dinamikusan fejlődő vegetáció számára továbbra is szűkösek a vízkészletek a mélyebb talajrétegekben. A 0,5-1 méter mélységű rétegből 30-40, míg a felső fél méteres mélységből 40-50 milliméter körüli mennyiség hiányzik. Az utóbbi réteg nagyobb víztároló kapacitása révén azonban még így is jelentős készleteket rejt, így hiánytünetek fellépésével a legtöbb helyen egyelőre nem kellett számolniuk a gazdáknak.

- DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában