Helyi közélet

2015.05.28. 18:56

Kulturális örökség a digitális korban

Debrecen - Közösen rendezett konferenciát a Debreceni Egyetem és a Jyväskyläi Egyetem május 28-29-én Debrecenben.

Debrecen - Közösen rendezett konferenciát a Debreceni Egyetem és a Jyväskyläi Egyetem május 28-29-én Debrecenben.

A nemzetek kulturális örökségének a digitális korban való megjelenésével és sorsával kapcsolatos kétnapos tudományos tanácskozást rendezett a két testvérintézmény, melyen a kutatók az interneten elérhető nyelvészeti adatbázisok, a kulturális turizmus és a múzeumok, levéltárak, könyvtárak digitális térben való reprezentációját, az internet kulturális emlékezethelyekre gyakorolt hatását egyaránt érintették.

- Az emlékezethely-kutatás évek óta több tudományterület együttes bevonásával folyik a Debreceni Egyetemen. Nemcsak a kulturális örökségünk megőrzését tekintjük feladatunknak, hanem az átadását is – fogalmazott a megnyitón Bartha Elek rektorhelyettes.

- A kutatott téma nagyon aktuális, egészen más szerepük van a múzeumoknak, könyvtáraknak, archívumoknak a digitális korszakban. Az internet egy kiaknázható plusz potenciált jelent minden intézménynek, ezt a bölcsésztudományoknak sem lehet reflexiók nélkül hagyni – utalt a konferencia célkitűzéseire Takács Miklós, a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet adjunktusa.

A kétnapos debreceni workshop előadásaiból, tanulságaiból a szervezők összefoglaló kötet megjelentetését is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában