Helyi közélet

2015.04.02. 18:17

Teret adtak a kreativitásnak

Debrecen - Hegedű-, cukorka-, esernyő- és snowboard deszkapadot is képzeltek a diákok az Ady térre.

Debrecen - Hegedű-, cukorka-, esernyő- és snowboard deszkapadot is képzeltek a diákok az Ady térre.Lehuppanhatnánk egy tábla csokoládéra, karjainkat pedig cukorka mikulásbot karfán nyújtóztathatnánk el, vagy megfáradt testünket egy tó vízfelszínén pihentethetnénk, míg hátunkat fejjel lefelé állított esernyőknek támaszthatnánk, a muzikális sétálók egy óriás hegedűtestről lógathatnák lábaikat ha valóra válnának a diákálmok. Utóbbira egyébként nagy esély van. A fenti képek ugyanis nem az Alice Csodaországban című könyvből valók, hanem a debreceni önkormányzat Ady-pad pályázatára beérkezett tervek közül. – A megújult Ady park látványterveit nézegetve valami hiányt éreztünk – kezdte Szentei Tamás, a polgármesteri hivatal kulturális osztály vezetője. A teret fiatalok fogják használni, ezért fontosnak tartottuk, hogy megjelenjen benne az ő ötletük, kreativitásuk, igényük – mondta. – A tervezői pályázat ötletét konstruktívan fogadta a terület jelen képét kialakító Kovács Péter Ybl-díjas tervező. Összesen 22 mű érkezett a Medgyessy Ferenc-, valamint a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola és a Debreceni Egyetem tanulóitól – tájékoztatott Széles Diána. Az alpolgármester úgy fogalmazott: a közös „kuckósítás” hangsúlyos üzenete, hogy a fiatalokat a jövőben is be szeretnék vonni a döntéshozatalba. A zsűri öt ötlet alkotóinak ítélte a húszezer forintos pénzjutalmat. Azt egyelőre vizsgálják, hogy a beadványok közül melyik valósítható meg. A hegedű-paddal nevező díjazott páros Batári Bernadett és Lality Áron pályamunkájával feltehetőleg nem lesz sok dolga az erről ítélkezőknek. Az építész szakos hallgatók ugyanis pontos számításokat végeztek, a hangszer arányaiban nagyított adataival, látványtervvel ellátott pályázatot adtak be.

Építész-inspiráló sarok

– Büszkeséggel töltene el, ha tényleg elkészülne és mások hasznára válhatna – nyilatkozta Bernadett, aki Demecserről származik. A szabadkai születésű Áronnal együtt örülnek, hogy esélyük nyílhat Debrecennek valami pluszt adni a városban szerzett szaktudásuk által. – Hasznos lenne, ha a megyeszékhely több pontján megjelennének a fiatalok újító, egyedi ötletei – válaszolta kérdésünkre Áron, aki mint mondta, gyakorta elképzeli az Egyetem sugárút és a Füredi utca találkozásánál lévő elhanyagolt sarkot szökőkúttal, felújítva. A városkép egységéért persze a főépítészi kontroll elengedhetetlen – zárta.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában