Helyi közélet

2015.04.29. 11:33

Népszerű a közösségi szolgálat megyénkben

Debrecen - 2012. szeptember elsejével lépett hatályba a nemzeti köznevelésről szóló törvény, amely tartalmazza, hogy azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1.-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A diákok a közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik.

Debrecen - 2012. szeptember elsejével lépett hatályba a nemzeti köznevelésről szóló törvény, amely tartalmazza, hogy azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1.-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A diákok a közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik.

A két és fél évvel ezelőtt elkezdődött munka mostanra ért be igazán Hajdú-Biharban, a fiatalok körében hatalmas népszerűségnek örvend a katasztrófavédelemnél eltöltött ötvenórás szolgálat.

A katasztrófavédelem kiemelt feladatának tekinti a fiatalok személyiségének fejlesztését, melyet úgy kíván elérni, hogy a közösségi szolgálatra hozzá jelentkezőket bevonja a szervezet mindennapi tevékenységébe. A szolgálat alatt a diákok megismerkedhetnek - a saját élményű tanulás során- a segítő magatartás számos lehetőségével, melynek kapcsán fejlődik az empatikus, az együttműködési, a problémamegoldó, valamint az önkéntes feladatvállalási és megvalósítási képességük, és későbbi életük folyamán nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.

Bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába. Az elméleti felkészítést gyakorlati foglalkozás színesíti: a tűzoltás műszaki mentés során használt szakfelszerelésekkel, eszközökkel ismerkednek, illetve felügyelet mellett lehetőség nyílik egy-egy ilyen kipróbálására. (Beöltözhetnek védőfelszerelésbe, beülhetnek a tűzoltójárművekbe, valamint védőruhában alapszerelést végezhetnek, mint tömlőgurítás, vagy mentőkötés.) A gyakorlati képzés során, a tűzoltók mindennapi életébe és tevékenységeibe nyernek bepillantást a szerelési és karbantartási feladatokon keresztül. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre jobban vonzza a fiatalokat a katasztrófavédelem szervezete- érdekes és sokszínű- nyilatkozták többen is. A szakemberek próbálnak olyan ismereteket átadni a diákoknak, melyeket a mindennapi életben is tudnak hasznosítani. Tűzvédelmi területen ilyen például, hogy mit kell tenni lakástűz, ételleégés esetén, vagy ha kigyullad egy elektromos vezeték.

Ezen kívül a Hajdú-Bihar Megyei Tűzmegelőzési Bizottság aktív prevenciós tevékenységében is szerepet vállalhattak, hiszen az elmúlt két évben a Campus Fesztiválon, majd tavaly a Hajdúsági és Farmer Expókon keresztül is közelebb kerültek a tűzmegelőzés fontosságához és a lakosság felkészítéséhez. Az ifjúsági versenyek előkészítésével és lebonyolításával, valamint különböző gyakorlatok előkészítésével a polgári védelem szakterületével ismerkedhettek.

Az iparbiztonság iránt érdeklődő diákok a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehettek részt, de tevékeny szerepet kaphattak a katasztrófavédelmi műveleti labor járműveinek napi karbantartásában, üzemszerű működtetésében is.

A pozitív visszajelzések a számokban is megmutatkoznak, hiszen a két évvel ezelőtti, 12 iskolával kötött megállapodáshoz képest most már megyei szinten 48 tanintézményből várjuk a mintegy 1600 diákot délutánonként a debreceni, püspökladányi és hajdúnánási kirendeltségeken és hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon.

A szolgálat:

 • Havonta egy héten keresztül, napi 3 óra (1 óra előadás és 2 óra gyakorlati foglalkozás)
 • katasztrófavédelmi ifjúsági verseny
 • különböző gyakorlatokon, rendezvényeken való részvétel (imitátor, segítő)
 • hivatali munkába való bevonás (pl. adatfeltöltés)
 • középiskolában megtartott felkészítések
 • A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén regisztrált fogadóintézmények a www.hajdu.katasztrofavedelem.hu weboldalon találhatók.

  - Kelemen-Madai Petra tű.hdgy. -

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában