Helyi közélet

2015.04.29. 16:41

Jegyzet: Nem a föld dübörög

<em>Katmandu időtlen királyság, sosem fogja kikezdeni a modernizáció – ajánlja az útikönyv a Himalája völgyét, az ősrégi szentélyeket, szobrokat, palotákat. Arra viszont, hogy legalább tízezer évente újra megtörténik a csoda, amellyel teremtetett, s egy félisten kardjának egyetlen suhintásával odalesz minden, jó példa Nepál, amely tízezer éves – egy rengés következtében létrejött – örökségét alig több, mint fél évszázada tárta elénk, majd egy pillanat alatt elvesztette</em>. Barak Beáta jegyzete.

Katmandu időtlen királyság, sosem fogja kikezdeni a modernizáció – ajánlja az útikönyv a Himalája völgyét, az ősrégi szentélyeket, szobrokat, palotákat. Arra viszont, hogy legalább tízezer évente újra megtörténik a csoda, amellyel teremtetett, s egy félisten kardjának egyetlen suhintásával odalesz minden, jó példa Nepál, amely tízezer éves – egy rengés következtében létrejött – örökségét alig több, mint fél évszázada tárta elénk, majd egy pillanat alatt elvesztette. Barak Beáta jegyzete.

A természet négyezer lelket vezérelt vissza a mindenhatóhoz a minden titkok utcáján, a mítoszok templomaiban; ők az időtlen királyság örök alattvalói immár. Nekem, aki csak a világörökségek albumában lapozom Katmandu völgyét, nem üzen a táj, csak örülök, hogy őseink nagyon jó helyen telepedtek le, mert az én Kárpát-medencém megvéd, körülölel… De akkor bizonyosan a modernizáció lesz a veszte!? Pedig sújtana le inkább a mennyek haragja, mint hogy más keze által pusztuljunk el… Az, hogy a Himalájában ugyanolyan valószínűséggel meghalhat valaki, mint egy lefóliázott, második generációs trafikban, mélységesen elszomorító. Itt én kiáltok, nem a föld dübörög.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában