Helyi közélet

2015.03.02. 08:31

Jegyzet: Velejéig korrekt

<em>A hétvégén Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető meggyilkolásának híre bolydította meg a közbeszédet. Ki leszámolást, ki provokációt gyanít, és ugye, akármelyik az igaz, régről tudjuk: megrendelni egy-két vadkant jó pénzért mindig lehet…</em> Fábián György jegyzete.

A hétvégén Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető meggyilkolásának híre bolydította meg a közbeszédet. Ki leszámolást, ki provokációt gyanít, és ugye, akármelyik az igaz, régről tudjuk: megrendelni egy-két vadkant jó pénzért mindig lehet… Fábián György jegyzete.

Hosszasan tekerhetnénk az ócska verklit, mennyire elválaszthatatlan a nagypolitikától az agresszió vagy csupán az arrogancia, nehezen jutnánk a végére. És közben könnyen utolérne bennünket a köznapi valóság: a minket körülvevő politikai vagy épp hivatali életnek nem része-e az erőszakos pökhendiség, zsarnokoskodás, önkény? Nem géppisztollyal történik persze, de szintén veszedelmes, hiszen nem annyira látványos, hanem alattomos, és így könnyebben belefásul a magunkfajta. Belekalkulálja: ez van.

Hány és hány helyen képesek az emberek akár a legkisstílűbb módon is éreztetni és gyakorolni, hogy hatalmukban áll valami, és az ő kegyükön múlik (akár közvetlen érdekük nélkül is), hogy hátrányunkra vagy előnyünkre fordítják-e. Ne is említsünk foglalkozásokat, mert azzal talán megsértenénk a minden területen jelen lévő korrekteket. A tisztesség is képes beszivárogni mindenhová.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában