Helyi közélet

2015.03.17. 17:30

Filmek a háborún és a Siratófalon túl

Debrecen - Hét díjnyertes izraeli filmet láthatunk csütörtöktől vasárnapig az Apolló moziban.

Debrecen - Hét díjnyertes izraeli filmet láthatunk csütörtöktől vasárnapig az Apolló moziban.

– A zsidó kultúra évszázadok óta része Debrecennek, közvetítőivel pedig példaértékű a város együttműködése. Az Izraeli Filmnapokon vetített filmek 1960-tól napjainkig engednek bepillantást nyerni a Közel-keleti állam vallásába, politikájába és mindennapi életébe, hogy közelebbről megismerhessük – fogalmazott Komolay Szabolcs alpolgármester a március 19-e és 22-e között tartandó ingyenes rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette, az Apolló Moziban az izraeli filmek elitjét láthatjuk és nekünk kell azokról véleményt alkotnunk.

– Izraelről két kép jelenik meg az emberek fejében, a háború és a Szent Fal előtt imádkozó zsidók, de ez az ország ennél sokkal több – hívta fel a figyelmet Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke. Mint mondta, a filmnapokon olyan kortárs alkotásokat tekinthet meg a közönség, amely által nem csak a zsidó nép gazdaságát, de a nép szokásait és a helyi értékeket is megismerhetik az érdeklődők. Megjegyezte, Budapesten minden évben nagy sikerrel rendezik meg az Izraeli Filmhetet, Debrecen pedig érett arra, hogy befogadja ezt a kezdeményezést, amelyet hagyományossá szeretnének tenni.

Heller Zsolt filmesztéta kiemelte, az izraeli filmgyártás története 1933-ig nyúlik vissza, több alkotás a sivatagi nép életét jeleníti meg. – 1964 jelentős dátum az izraeli filmiparban, ekkor mutatták be a Kishont Ferenc által rendezett Szallah Sabati című filmet, amelyet Golden Globe-díjjal is jutalmaztak, de az ország a ma világának alkotásait is kitermelte. A vetített művek közül kiemelkedőnek ígérkezik a Zöld Herceg című, amely valós történeten alapul és olyan kényes témát boncolgat, mint a Hamász világa – jegyezte meg a filmesztéta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában