Helyi közélet

2015.03.17. 12:46

Ezer óvodában kampányolnak

Budapest - A bárányhimlő következményeinek megelőzésére figyelmeztet a „Védőoltással a Bárányhimlő Ellen” program.

Budapest - A bárányhimlő következményeinek megelőzésére figyelmeztet a „Védőoltással a Bárányhimlő Ellen” program.A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) is támogatja azt a kampányt, melyben óvodapedagógusok és szülők kapnak tájékoztatást a még ma is gyakran ártalmatlannak tartott betegségről. A HGYE portálunkhoz is eljuttatott közleménye szerint a kampány elindítása időszerű, hiszen 2015 első heteiben tavalyhoz képest is jelentősen nőtt a hazai bárányhimlős megbetegedések száma; januárban és februárban 7000 esetet regisztráltak.

Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján a 3–5 évesek között a leggyakoribb a megjelenése, de az óvodáskor végére a gyermekek közel 90%-a átesik rajta. A rendkívül ragályos bárányhimlőt a cseppfertőzéssel is terjedő varicella vírus okozza. A beteg már a lappangási idő végén, a tünetek megjelenése előtt fertőz, ezért a bárányhimlő megjelenése a közösségben könnyen járvány kialakulásához vezet. A kór az esetek többségében enyhe lefolyású, de a betegek mintegy 2–6%-ánál szövődményeket – bakteriális fertőzést, agyvelőgyulladást, tüdőgyulladást, neurológiai elváltozásokat – okozhat, és ritkán halálos kimenetelű is lehet.

– Bölcsődébe, óvodába kerülve szinte mindegyik beoltatlan gyermek megkapja a betegséget, ami gyorsan járványok kialakulásához vezethet. Azokban a praxisokban, ahol magas a bárányhimlő elleni átoltottság, szinte teljesen megszűnt, vagy évi egy-két esetre csökkent a megbetegedések száma. A megfelelően beadott bárányhimlő elleni védőoltás a betegség és a veszélyes szövődmények elleni védekezés leghatékonyabb eszköze – mutatott rá dr. Muzsay Géza, a HGYE alelnöke.

A szakember szerint lehetőleg egyéves kor után ajánlott beoltani a kicsit. A két adagból álló oltás 9 hónapos kortól elérhető, de az ajánlások szerint a legideálisabb a gyermekeknek 16–18 hónapos korban beadatni.

Tények és tévhitek

A megelőzés hatékonyságát hátráltatják a betegséggel kapcsolatban elterjedt tévhitek. Ilyen tévhit, hogy védőoltás helyett érdemes „természetes védettséget szerezni”, azaz gyermekkorban átesni a betegségen. Nem igaz az sem, hogy a beoltott a gyermekek felnőttként lesznek betegek, illetve az is tévedés, hogy szoptatás alatt nem kaphatják meg a védőoltást a kismamák. Fontos tudni, hogy a betegség bizonyítottan nem csak immunhiányos gyermekekre veszélyes, hanem teljesen egészséges gyermekeknél is felléphet szövődmény.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában