Helyi közélet

2015.02.17. 13:07

Kancellárkompatibilissé tették a szabályzatot

Debrecen - Finn nyelv és kultúra tanárává, valamint vállalkozásfejlesztővé is válhatnak az egyetem hallgatói.

Debrecen - Finn nyelv és kultúra tanárává, valamint vállalkozásfejlesztővé is válhatnak az egyetem hallgatói.

Új szakok indulhatnak a Debreceni Egyetemen (DE). Az intézmény szenátusa nemrégiben szavazta meg a bölcsészettudományi karon finn nyelv és kultúra tanára, a gazdaságtudományi karon vállalkozásfejlesztés szak, a gyermeknevelési és felnőttképzési karon pedig iskolaiszakoktató-képzés indítását.

– Huszonkilenc indiai gyógyszergyár képviselője látogat Debrecenbe február 17-én – jelentette be Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az ülésen. Kifejtette: a delegáció látogatása az egyetemen létesített Ajurvéda Tanszék első sikere, az indiai befektetők a város iparfejlesztési, gyártási és innovációs kapacitását vizsgálják, ipartelepítési céllal.

Az orvosképző karok kimetszéséről szóló hírek is szóba kerültek a hónap eleji tárgyaláson. Szilvássy Zoltán kiemelte: a másik három orvosképző egyetem rektorával közös közleményükben egyértelműen jelezték, hogy nem ez a járható út az intézmények számára, mindazonáltal mindnyájan elkötelezettek minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés minősége a jelenleginél is jobb szintet érhet el.

– Immár minden felsőoktatási intézményben kinevezték a kancellárt, a minisztériumban felállt az Intézményfenntartó és Finanszírozási Főosztály, valamint egy miniszteri biztost is kineveztek Solti Péter személyében – tájékoztatott kancellári beszámolójában Bács Zoltán.

A cívisvárosi oktatási intézmény országban elsőként döntött a kancellári rendszerhez igazodó új Szervezeti és Működési Szabályzatról, melynek részeként háromra csökkentették a rektor- és dékánhelyettesek maximális létszámát. Így a jövőben a rektor mellett általános, oktatási és tudományos rektorhelyettesek állnak az intézmény élén.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában