Helyi közélet

2015.02.10. 15:06

Felújították a zsinagógát

Debrecen - A Pásti utcai épületet rossz állapota miatt 1985. óta nem tudták használni.

Debrecen - A Pásti utcai épületet rossz állapota miatt 1985. óta nem tudták használni.– A vidéki Magyarország legnagyobb zsidó közössége, a debreceni pozitív jövőképpel rendelkezik és fejlődésre hivatott – jelentette ki a frissen felújított Pásti utcai ortodox zsinagóga és imaterem átadásakor Dr. Papp László polgármester. A városvezető elmondta: bár a debreceni zsidó közösség komoly veszteséget szenvedett el a múlt század közepén, most ismét komoly jelét adta annak, hogy élni akar. Hozzátette: a zsidó közösség és az önkormányzat között rendkívül jó a kapcsolat, a város igyekszik őket támogatni.

Dr. Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy lassan befejeződik a debreceni zsidó hitközségi épületek csaknem félmilliárd forintba kerülő felújítási programja melynek része a Bajcsy Zsilinszky utcai székház és mellette a Kápolnási utcai másik zsinagóga renoválása. Az átépítésnek köszönhetően a székházban egyidőben 20 zarándok elhelyezésére is lehetőség nyílik. Elmondta: a Pásti utcai zsinagógát nemcsak a helyi zsidó közösség tagjai használhatják ezentúl, hanem a Debrecenben tanuló körülbelül 300 Izraelből érkezett diák is. Úgy vélte, hogy a zsidó kulturális örökség a magyar kulturális örökség szerves része.

– A kormány zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmussal szemben. A büntető törvénykönyv gyűlöletbeszédre vonatkozó új részei erre vonatkoznak. Magyarországon senkinek nem kell félnie vallása, kultúrája miatt – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke először arra emlékezett, hogy a Pásti utcai zsinagóga az ő gyermekkorában még az ortodox zsidóság központja volt. Rendszeresen megtelt a földszint férfiakkal, a karzat nőkkel. Aztán 1985-re olyan rossz állapotba került az építmény, hogy ezidáig nem tudták használni. Most újra régi fényében pompázik.

Az egyházi vezető kiemelte, hogy ez a zsinagóga nemcsak hitéleti központként, hanem közösségépítési, oktatási és kulturális térként is működik majd.

HBN-OCs


Magyarország kormánya zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, ennek is köszönhető, hogy az országban több ezer izraeli hallgató tanul - jelentette ki a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában