Helyi közélet

2015.02.23. 11:48

Adóerő kérdése (is)

Hajdú-Bihar - A jobb módú településeken saját zsebből fizetik azt, amit másoknak odaad az állam.

Hajdú-Bihar - A jobb módú településeken saját zsebből fizetik azt, amit másoknak odaad az állam.

Márciustól kevesebben kapnak szociális segélyt, másik öt ellátási forma pedig megszűnik. Ezek helyett az önkormányzatok települési segélyt adhatnak, de, hogy kinek, az a pénzüktől és a jószándékuktól függ. Ha tudják, tovább vihetik az eddigi szabályozást, de a szegényebb falvakban ez aligha fog sikerülni. Vagy mégis?

Polgármesterekkel beszélgetve kiderült, hogy ahol az egy főre jutó adóerő képesség 32 ezer forint alatt van, ott az állam (a tavalyi tényszámok alapján) idén is nagyrészt átutalja a segélyezésre szánt összeget. De csak nagyrészt, ezért a fővárosból érkező adóforintokat szinte mindegyik településen pótolni kell valamennyivel. Ebbe a körbe tartozik például Hortobágy település, ahol márciustól ugyan „más nevet adnak a gyereknek”, de lényegét tekintve ugyanúgy történik majd a segélyezés idén is, mint tavaly. Ezzel szemben Nádudvaron a városnak mintegy 30 millió forintjába kerül az, hogy továbbra is fenntartsa a lakásfenntartási-, a rendkívüli települési- és a szociális temetés támogatását.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában