Helyi közélet

2015.02.27. 11:55

A gondoskodó város

Debrecen - Évente öt alkalommal ezután is ingyen mehetnek fürdőbe a debreceni nyugdíjasok.

Debrecen - Évente öt alkalommal ezután is ingyen mehetnek fürdőbe a debreceni nyugdíjasok.

Március elsejétől átalakul a szociális ellátórendszer. A debreceni helyhatóságnál ezentúl 17 féle segélyt, támogatást lehet igényelni.

– Az új szociális törvény szerint az önkormányzatok az eddiginél sokkal szabadabban dönthetnek arról, hogy milyen segélyeket biztosítanak. Mi úgy határoztunk, hogy sem az ellátotti kört, sem az erre fordított összeget nem csökkentjük. A környező településekhez képest Debrecen ezentúl is sokat költ segélyekre – jelentette ki Komolay Szabolcs alpolgármester a szociális kiadásokról szóló sajtótájékoztatón.

Segélyezési formák

Az egyik legfontosabb változás, hogy ezentúl a járási hivatalok folyósítják a munkanélkülieknek járó úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatását és az egészségkárosodottak szociális segélyét is ott kell majd igényelni. (Utóbbinak más neve lesz és átalakul.)

A rendszeres gyermekvédelmi támogatást állami pénzből az önkormányzat adja. Ezt tavaly 6381 fő kapta. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt és az óvodáztatási támogatást is a város biztosítja szeptember 1-ig.

A normatív lakásfenntartási támogatás összege 3000, illetve 3500 forintra emelkedett, attól függően, hogy egyedülállóról, vagy családosról van szó. Tavaly ezt 2917-en vették igénybe Debrecenben.

A város megőrzi az adósságcsökkentési támogatást, melyet azok kaphatnak – jövedelem arányosan – akiknek a közüzemi tartozása meghaladja az 50 ezer forintot, de nem több 300 ezer forintnál.

Az önkormányzat eddig évente 20 tehetséges, anyagilag rászoruló fiatalnak adott ötezer forintos támogatást. Ezt most 50 főre, az összeget pedig tízezer forintra emelik – ismertette Komolay Szabolcs alpolgármester.

Új városháza

Bene Edit, a polgármesteri hivatal humán főosztályának főosztályvezetője arról beszélt, hogy a segélyek igényléséhez szükséges nyomtatványokat az új városháza ügyfélszolgálatán március 2-ától lehet átvenni.

Azért, hogy zökkenőmentes legyen az átállás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatással kapcsolatos ügyintézésről március 20-áig a járási hivatal munkatársai az új városházán is gondoskodnak. Azt követően már csak a Szent Anna utcán lesz erre lehetőség.

Ingyenes fürdő

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a 70 éven felüli debreceniek nagy részének ezután sem kell fizetni a szemétszállításérért. A 65 évnél idősebb helyi lakosok továbbra is évente öt alkalommal ingyen mehetnek be a nagyerdei, vagy a kerekestelepi fürdőbe.



– A Városi Szociális Szolgálat intézményeinél olyan telephelyeket zárunk be, illetve olyan férőhelyeket csökkentünk, amelyek kihasználtsága alacsony. A döntést alapos vizsgálat előzte meg – hangsúlyozta Komolay Szabolcs, a csütörtöki közgyűlésben erről kialakult vita kapcsán. Az alpolgármester szerint a Böszörményi úti és az Ibolya utcai fogyatékosok nappali intézményét csak azt követően, 2016-ban fogják megszüntetni miután elkészül az ezek kiváltására szolgáló Ruyter utcai épület akadálymentesítése.

Szociális kiadások

A debreceni önkormányzat a most induló pénzügyi évben a szociális területre 2,2 milliárdot költ. Ebből egyebek mellett 854 millió forintot az idősek házára, 441 millió forintot a városi szociális szolgálatra, 197 milliót gyermekvédelmi intézményekre, 189 milliót pedig a családsegítőre fordítanak.

HBN-OCs


Debrecen - Az alpolgármester szerint a szakszervezetek is elfogadták az átszervezést.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában